Ремонтирани участъци
Ремонтирани участъци / АПИ
Продължава работата по трасето за Кардам
Завърши рехабилитацията на 15,5 километра от пътя Варна - Добрич, съобщават от АПИ. Те са първата част от трасе с обща дължина 30 км (Варна-Кардам), което се реализира със средства от ОП „Региони в растеж“.

Завършената отсечка вече има разрешение за ползване. В нея са рехабилитирани два участъка. Първият започва на 500 м след разклона за с. Любен Каравелово и завършва при отклонението за с. Новаково и с. Крумово, а вторият е в близост до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето преминава през центъра на село Стожер.

Продължават строителните дейности на останалите 14 км от пътя - между Добрич и Кардам, очаква се те да завършат през ноември.

Второкласният път II-29 е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и е основна транспортна комуникация между Варна и Добрич.
След ремонта, пътят е с нова асфалтова настилка, маркировка и знаци, отбелязват от АПИ. За добро отводняване са изградени нови облицовани окопи и дренажна система. Повишена е безопасността на движение, осигурява се постоянна скорост на движение, с което значително се намалява времето за пътуване.

Ремонтиран участък
АПИ


С основния ремонт на път II-29 Варна - Добрич се осигурява бърз транспортен достъп на жителите от селата Стожер, Стефан Караджа, Кардам и Йовково и от град Генерал Тошево до ЖП гарата и летището във Варна, до Добрич и ГКПП Кардам на границата с Румъния. Подобряват се възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги. По-добрата инфраструктура е и предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места, посочват от Агенцията.

Строително-монтажните работи на завършеното трасе са изпълнени от ДЗЗД „ПХ – ДОБРИЧ“, в което участват: „Хидрострой“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Стойността на договора е 8 533 720 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществи „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е за 193 935 лв.