/ netinfo
Ремонтът на пътя Варна-Добрич-Кардам е изпълнен на 67%. Това съобщават от МРРБ, отговаряйки на питане на народните представители от Добричко Пламен Манушев и Даниела Димитрова.

Участък 1, който е в област Варна, е почти завършен. Положена е хоризонтална маркировка и е поставена вертикална сигнализация. Предстои изпълнение на довършителни работи. В Участък 2, който е на територията на област Добрич, е завършено полагането на изравнителните пластове (биндер) на пътната конструкция, в рамките на около 10,9 км. В участък с дължина около 3 км е извършено полагането на износващия пласт от асфалтобетон.

Към момента се изпълняват строително-монтажни работи, свързани с отводнителната система на обекта. В село Стожер се извършват дейности по изпълнение на бордюри 18/35, ведно с всички съпътстващи ги работи, както и аварийни ремонтно-възстановителни работи по водопреносната мрежа с възложител Община Добричка.

Основните дейности, които остават за довършване, са полагане на около 1,8 км  изравнителни асфалтови пластове (биндер) в рамките на село Стожер и около 10 км изпълнение на износващия пласт.

Предстои завършването и на съответните съпътстващи дейности по изпълнение на бордюри, банкети, зауствания, хоризонтална маркировка, вертикална сигнализация и ограничителни системи. От Министерството отбелязват, че аварийните ремонтно-възстановителни работи на водопреносната мрежа в Стожер се налага да бъдат удължени до 15 юни т.г.

Изпълнението на ремонта на Лот 5 по проекта стартира на 14 август 2017 г. и обхваща участъци в област Добрич с обща дължина около 14 км. Изпълнител на строително-монтажните работи е „Инжстройинженеринг” ЕООД, а на строителния надзор – „Трафик Холдинг” ЕООД. Общата стойност на проекта е 14 454 665 лв.

От тях 85 % са европейско финансиране и 15 % - национално съфинансиране. Изпълнени са дейности, свързани с разчистване на площите в рамките на сервитута на пътя, изкопни работи, стабилизация на пласт от земната основа с дебелина 50 см, асфалтови пластове за свързващ пласт (биндер), доставка и полагане на бетонови бордюри и облицовани окопи.

В момента се изпълняват дейности, свързани с отводняване на пътната конструкция, подготовка на трасето за технологично фрезоване и изпълнение на предварителни ремонти.

За изпълнение остават: полагане на изравнителни пластове неплътен асфалтобетон, полагане на плътен асфалтобетон в целия участък, ремонтни дейности по съоръженията на пътен възел „Сердика”, изпълнение на облицовани окопи, полагане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, и монтиране на ограничителни системи.

Срокът на изпълнение на обекта е 15 месеца, очаква се да бъде завършен в срок, през ноември 2018 г.