Първа копка на новия водопровод в Стожер
Първа копка на новия водопровод в Стожер / Дарик Добрич
Близо 120 семейства в село Стожер ще ползват новия водопровод, чиято първа копка бе направена днес в центъра на селото. Присъстваха кметът на община Добричка Тошко Петков, областният управител Красимир Кирилов и заместникът му Красимир Николов, шефът на ВиК-Добрич инж. Тодор Гикински, представители на изпълнителите и др.

Новият водопровод е съпътстващ обект към лот 4 на рехабилитацията на пътя Варна – Добрич.

Проектът е на община Добричка. Ще бъдат подменени 1800 метра водопровод по цялата дължина на главната улица на Стожер. Стойността на проекта е 324 000 лева, от които 300 000 са от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), а 24 000 – от бюджета на общината.

Предвидени са 116 отклонения – домови и към улиците, по които има водопроводи. Ще се направят и 12 противопожарни хидранта по целия маршрут. Водопроводът ще е полиетиленов, с диаметър 125 мм, а отклоненията – 25 мм и 49 мм.

Изпълнител е фирма „Хидрострой”. Трима експерти от общината ще упражняват инвеститорски контрол.

Срокът за изпълнение на проекта е 65 дни, като подмяната на водопровода ще стане с хоризонтално сондиране по целия маршрут.

водопровод Стожер
Дарик Добрич

Напоследък селото е имало проблеми с водоподаването заради остарелия сондаж. По думите на кмета на Стожер Васил Божилов само за последните две години са станали две много големи аварии, при които се наложило разкопаване на шосето и спиране на движението.

„Изготвихме и друг проект за алтернативно захранване на селата Соколник и Стожер с нов водопровод от батовския магистрален водопровод. Строителството ще струва 1,8 млн. лева и в момента търсим финансиране”, съобщи кметът на община Добричка Тошко Петков.

По време на полагането на новия водопровод пътят няма да се затваря, ще има пропускателен режим. Не са предвидени обходни пътища, защото тежките камиони ще разбият страничните улици в селото. „Надявам се, че хората ще прояват разбиране, защото ще има редица неудобства, но всичко е за добро”, заяви Петков.

В Стожер живеят около 1500 души.