Новият шеф на ВиК пред Дарик: „Дружеството може да бъде извадено от тинята”
Новият шеф на ВиК пред Дарик: „Дружеството може да бъде извадено от тинята” / stroitelstvo.info

Новият шеф на ВиК-Добрич - 32-годишният Радослав Русев, е на поста си от вчера. Той е завършил Софийския университет, специалност бизнес управление. До назначението си в Добрич работи като директор "Експлоатационно обслужване на клиенти" в "Софийска вода"АД. Роден е в Нова Загора, а през последните 10 години живее и работи в София. Занимавал се е и с консултантска дейност. Радослав Русев бе участник в екипа, разработил плана за оздравяване на ВиК-дружеството в Добрич през септември и октомври т.г.

„Идвам в Добрич, за да предложа програма от мерки. Нашият разчет е, че те трябва да отнемат около половин година. Не приемам позицията си тук като временна, а по-скоро това е един мандат, за да се осъществи един управленски проект. Моето желание е да оставя дружеството в едно различно от сегашното състояние” – така Русев отговори на въпроса назначението му на поста управител на ВиК временно ли е или постоянно.

Той подчерта, че състоянието на дружеството е доста критично, но за щастие има добре мотивиран екип от специалисти. Като основни проблеми той посочи голямата себестойност на водата, в комбинация от високото ниво на загубите, както и финансовата задлъжнялост на дружеството.

„Имаме програма от краткосрочни и средносрочни мерки. Но има и незабавни, които са въпрос на седмици. Това са мерки по ограничаване на физическите и търговските загуби. Ще работим за по-добро измерване на водата на входа на системата, най-вече за Добрич. Необходим е по-добър контрол върху това колко вода и кога влиза в основните резервоари. Добрич е уникален с водоснабдителната си система с това голямо съоръжение, което кара вода от Шабла до града. Смятаме, че с добър анализ и контрол върху това откъде тръгва тази вода, къде се припомпва и къде стига в денонощен и седмичен профил, може бързо да се направят мерки за ограничение на загубите”, заяви Русев.

По думите му ще се завиши контролът върху градската мрежа в Добрич – ще има зониране на града и наблюдаване в по-малки периметри, за да се локализират загубите район по район.

„Има неприлично големи загуби на вода – някъде те надхвърлят 85%. Има общини, в които според сегашните измервания средната консумация е невероятно ниска, което значи че дългосрочно това измерване е било грешно”, каза още Радослав Русев.

Той изрично припомни за огромната задлъжнялост към ВиК и заяви, че е много важно гражданите да знаят това. Неплатените сметки за вода са за малко над 10 млн.лв., като от тях 8,5 млн.лв. са от физически лица. По поредица от мерки за повишаване на събираемостта вече се работи.

„Смятам, че дружеството може да бъде измъкнато от тинята, но трябва да бъде изпълнена правилната програма от разностранни мерки – както финансови, така и търговски и експлоатационни”, каза в заключение новият шеф на ВиК.