Николов: Правят се опити да се провали заседанието на комисията за борба с корупцията към НС
Николов: Правят се опити да се провали заседанието на комисията за борба с корупцията към НС / БГНЕС, архив

Правят се опити да бъде провалено заседанието на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание, заяви председателят й Валентин Николов пред БНТ.

Днес трябва да бъде изслушан изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Красимир Стефанов по преписка, образувана по сигнал на ПП "Ред, законност и справедливост" относно твърдения за несъответствие между декларираните приходи и придобитото недвижимо имущество от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и съпругата му Десислава Цветанова, припомня БГНЕС.

Не мога да разбера защо се правят опити да бъде провалено заседанието на комисията, каза Николов. Нали искаха по-бързо да станат известни резултатите, каза той. По думите на Николов единият, който иска отлагане, е Димо Гяуров, който е в командировка и изявява желание комисията да бъде отложена, за да се запознае с резултатите от проверката. Бойко Великов също иска това, каза Николов. Камен Костадинов също бил в командировка. Комисията, която е 5 души може да вземе решение само ако има кворум. Дори и да нямаме кворум, ще дадем възможност да се задават въпроси на Красимир Стефанов, каза Валентин Николов. "Този въпрос е от обществен интерес и аз ще предоставя залата за журналисти", заяви още председателят на антикорупционната комисия.

Не съм данъчен инспектор, но една такава ревизия трае между три и шест месеца. Освен това Цветанов даде разрешение всички негови банкови сметки да бъдат разкрити, така Николов отговори на въпроса дали НАП не се е забавил с резултатите. "Искам да поканя Цветан Цветанов днес да дойде в комисията и медиите да му зададат въпроси", каза още Валентин Николов. И ако останем недоволни, да поискаме още проверки. Ако комисията вземе решение да бъдат извикани хората, дали данните, изнесени от в. "Галерия", те ще бъдат извикани, каза той.

В сряда от вестник „Галерия“ изнесоха данни, според които тъстът и тъщата на вътрешния министър Цветан Цветанов притежавали 14 сметки в банки, в които всеки месец се вкарват между 2000 и 20 000 лева. По информация на изданието Цветан Цветанов е пътувал 97 пъти в чужбина за последните шест години, като 37 излизания зад граница са били описани с термина „частни командировки". Главният редактор Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков твърдят, че родителите на съпругата на Цветанов Васил и Стефанка Георгиеви в периода 2004-2009 година имат декларирани общи приходи от близо 83 000 лева и разходи от около 37 000 лева. В същото време двамата пенсионери през 2007 година купуват апартамент в столичния квартал „Изток", правят щедро дарение и внасят мащабни суми в банката. Сумарно това прави над 200 000 лева, чийто произход не може да бъде обяснен според Дачков.