Никой не спечели голямата духовна награда на общината тази година
Никой не спечели голямата духовна награда на общината тази година / Дарик Добрич

Голямата награда за принос в духовната култура на Добрич няма да бъде връчена тази година. Това реши 16-членна експертна комисия, която заседава вчера. За приза бяха направени 7 номинации - Сашо Серафимов, предложен от проф. Светлозар Игов и Марин Георгиев; Дружество на художниците „Ателие 13", номинация на Сдружение на писателите - Добрич; 49-то Дружество на журналистите към СБЖ - предложение на екип, съхранил органа; Драгни Драгнев - от Дружество на краеведите; Мариана Попова - от Народно читалище „Романо дром-2002 г." и доц. д-р Божана Байчева - номинирана от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски", Колеж - Добрич.

Голямата награда е на стойност 1 000 лева. Плакети и грамоти за принос в духовната култура се връчват по традиция от община Добрич на 1 ноември - за високи постижения през изтеклите 12 месеца.

В останалите 10 категории бяха определени колективни и индивидуални призове.
За културно-просветна дейност се отличават екипът на ресторант "Вила ди Полета" и Стоян Стоянов от клуб „Алегрия". Литературната награда ще бъде само индивидуална - на Марина Константинова за романа й "Белият бряг", тъй като няма предложения за колективна. Театралният приз отива при ДТ"Йордан Йовков" и актрисата Грациела Бъчварова; музикалният - при състав"Антица" с ръководител Мария Паскалева и Цанимир Байчев - гл.асистент в Педагогически колеж Добрич. Танцов приз се връчва само в колективния раздел - на Представителен фолклорен танцов състав „Добротица".

Наградата за изобразително изкуство и архитектура се разделя, реши комисията. За изобразително изкуство се отличава Дружеството на добричките художници, а за архитектура - архитектурно-проектантско бюро „ПРОИС" арх.Чалъков и син.

За образование и наука е отличена преподавателката по изобразително изкуство в СОУ „Кл.Охридски" Мария Попова. Вестник "Нова добруджанска трибуна" става носител на награда за журналистика - в чест на 20-годишнината на изданието.

Млад творец на годината е режисьорът и актьор Велма Кирова от Куклен театър "Дора Габе". За спомоществователство ще бъдат отличени семейство Катранджиеви и Веселина Малчева.

Чествалите юбилеи през изтеклата година също ще бъдат наградени, а допълнителни призове ще получат музикалният диригент на ансамбъл "Добруджа" Живко Желев и ръководителят на оркестър "Извор" Петър Гочев.

Всички номинации за наградите може да видите тук.