Нещо за четене - епизод 1: Галин Никифоров - Къщата на клоуните
Нещо за четене - епизод 1: Галин Никифоров - Къщата на клоуните / Дарик Добрич
Слушайте "Нещо за четене" - новата рубрика на Дарик
50363
Слушайте "Нещо за четене" - новата рубрика на Дарик
  • Слушайте "Нещо за четене" - новата рубрика на Дарик

Дарик стартира най-новата си рубрика в ефира на добричката програма – „Нещо за четене”. Във времето на скоростния интернет, високите технологии и масовата култура, ние забърсваме праха от лавицата с книги, събрала най-доброто от световната съкровищница, книги, които вярваме, че си заслужава да бъдат прочетени и които -  убедени сме, ще ви доставят духовна наслада и удовлетворение.

Наши пътеводители в това начинание са трима приятели на Дарик, на чието мнение и литературен вкус напълно се доверяваме – Драгомил Георгиев – литературен критик и преподавател по български език и литература в ЕГ ”Гео Милев”, Сашо Серафимов – поет и председател на Сдружение на писателите – гр. Добрич и Георги Коновски – преподавател по български език, литература и журналистика в СОУ „П.Р.Славейков” и известен блогър.

Всеки петък следобед – по Дарик радио – от 16.10 часа – „Нещо за четене” –  открийте своята книга и своя автор.

В първото издание на рубриката Драгомил Георгиев представи добричкия писател от световна величина Галин Никифоров с последния му роман „Къщата на клоуните”.

„Това е книга, върху философията на сюрреализма, на повишената сетивност и свръхчовешкото. Героите са нестандартни, белязани са с дарби и неизличими болести, но душата им е светла. Това е студиен роман, който изисква усилия, преодоляване на препятствия, за да се извиси човешкото” – казва за „Къщата на клоуните” Драгомил Георгиев.

Галин Никифоров е роден през 1968 г. в Добрич. Досега е издал "Последната истина" (1999), "Умерено нежно" (награда на корпорация "Развитие" - 2003), "Добро момче" (2006), Фотографът: Obscura reperta (2009), "Лятото на неудачниците" (2010), "Къщата на клоуните" (2011). Носител е на националната литературна награда "Български роман на годината" 2010  за "Лятото на неудачниците" и националната литературна награда "Елиас Канети" за „Къщата на клоуните”.

Защо романът „Къщата на клоуните” заслужава да бъде прочетен – чуйте от Драгомил Георгиев в звуковия файл: