Назначиха тройна психологична експертиза на убиец
Назначиха тройна психологична експертиза на убиец / netinfo

Добричкият окръжен съд назначи тройна съдебно-психиатрична и психологична експертиза на 62-годишния Йордан Йорданов от Варна. Той е обвинен за това, че след пиянска свада е наръгал с нож братовчед си, който умрял от загуба на кръв.

Според изслушаната днес съдебно-психиатрична експертиза в поведението на Йорданов при убийството му има елемент на силна уплаха, която го е улеснила в извършване на деянието. Тя обаче не е достатъчна, за да се приеме убийството като неизбежна самоотбрана.

На 3 април 2008 година подсъдимият отишъл да нагледа наследствен имот в село Паскалево. На гости дошъл братовчед му и двамата започнали да пият вино. Според обвинителния акт гостът безпричинно ударил Йордан по главата. Мъжът паднал до пералнята и след като се надигнал, отново получил удар. Тогава Йордан взел нож и започнал да нанася удари на братовчед си. След това отишъл при съседите и повикал полицията и Бърза помощ.

Новата експертиза трябва да установи какво е било състоянието на подсъдимия при инцидента, възможно ли е поведението му да е резултат на физиологично афектно състояние или на силна уплаха и съществува ли знак на равенство между физиологично афектно състояние и състояние на силна уплаха.