Назначиха  допълнителна експертиза по дело на държавата срещу Русалка тур и Паррус
Назначиха допълнителна експертиза по дело на държавата срещу Русалка тур и Паррус / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд изслуша съдебно-счетоводна експертиза и назначи допълнителна такава по съдебния спор за собствеността на земята в курорта "Русалка" между държавата и "Русалка тур" ООД и "Паррус" ЕООД.
Вещото лице докладва, че земята не е фигурирала в дълготрайните активи на държавна фирма "Калиакра – 90" от април 1990 г. до март 1991 г.,  в баланса на държавна фирма „Ваканционно селище Русалка” от месец март 1991 г. до месец май, а след това в държавното търговско дружество "ВС Русалка".

Адвокатът на ответниците оспори това заключение и поиска втора експертиза, която да бъде направена при изследване на счетоводни документи в седалището на "ВС Русалка" АД в София, в Централен държавен архив и в архива на Комитета по туризма.
Съдът  възложи на вещото лице да изготви повторно заключение въз основа на посочените документи, в което да отговори какви обекти са били описани в инвентаризационните описи на дълготрайните материални активи, изготвени към извършена оценка на имуществото на "ВС Русалка" ЕАД към 31 януари 1992 г. и отделните елементи на дълготрайните материални активи, които са били оценени тогава. Отхвърля се искането на адвоката на ответниците да се изследва дали земята е била включена в счетоводните баланси на фирмата след 1997 г., защото тези факти нямат отношение към спора.

Делото се  отлага за 20.02.2012 година. Пресцентърът на съда припомня, че то е образувано по иск на министъра на земеделието и храните като представляващ държавата, против "Русалка тур" ООД и "Паррус" ЕООД. Ищецът претендира за право на собственост върху поземлен имот в землището на село Свети Никола, община Каварна с площ 182 570 кв. м с предназначение на земя от Държавен горски фонд. Ответниците оспорват претендираното право.