НАП стартира масирани проверки по Северното Черноморие
НАП стартира масирани проверки по Северното Черноморие / Sofia photo agency, архив
Проверките ще са денонощни, включително и през почивните дни
С настъпването на активния летен сезон НАП засилва контрола за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по Северното Черноморие. В основната си част оперативните проверки ще се извършват от екипи на Главна дирекция „Фискален контрол”, като в тях ще се включат и командировани служители от вътрешността на страната. Контролът ще бъде денонощен, включително и през почивните дни, информират от агенцията.
 
През целия летен сезон звеното за дистанционно наблюдение на касовите апарати в НАП Варна ще оказва съдействие на проверяващите. Софтуерът на приходната агенция сравнява приходите на търговците от всеки икономически бранш и в зависимост от територията на която се намира обектът посочва онези от тях, чийто приходи значително се различават от средните за дейността или региона. Ако търговецът не издава касови бележки,  попада в група на рискови обекти, които задължително се проверяват от инспекторите, подчертават от приходната агенция. Чрез системата за дистанционна връзка с НАП се следят оборотите на 7223 касови апарата на обекти в Добрич. Под дистанционно наблюдение на системата са и 3073 касови апарата в Балчик и Албена, 1177 в Каварна и 376 апарата в Шабла.
 
Основната цел на масираните проверки по Северното Черноморие е да се постигне трайна промяна на поведението на търговците към доброволно спазване на данъчното законодателство и реално отчитане на оборотите.
 
Освен  дистанционното наблюдение на фискалните устройства, ще се извършват и преки наблюдения на обектите по способа за "таен клиент“. Ще бъдат проверявани ресторанти, барчета, магазини, борси, тържища, хотели и масови културни и спортни мероприятия както по Черноморието, така и в целия регион. Освен налагането на глоби при установяване на нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП ще запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец.
От НАП Добрич напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга, независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било силно затруднено, допълват от приходната администрация.