/ Дарик Добрич
Забележителен концерт закри творческия сезон 2017/2018 на Български камерен оркестър – Добрич. В него солисти бяха цигуларите Мартин и Александър Зайранови, ученици в НУИ „Добри Христов“ Варна, в класа на Евгения Паскова и младши студенти в класа на проф. Марио Хосен в НБУ, София.

Двамата братя не стъпват на добричка сцена случайно. В камерния оркестър свири на виола тяхната майка, която е в състава от тази година, след спечелен конкурс за мястото. Досегашната водачка на виолите се е пенсионирала, сподели диригентът на оркестъра Алексей Измирлиев. Той разказа, че от няколко години, с идването на новото ръководство на общината, за всички освободени позиции в състава, се правят конкурси.
 
Съставът трябва още да се подмлади, казва Измирлиев, но отбелязва, че в България се дипломират много малко инструменталисти. Вече е погребана идеята да се развие в Добрич малка симфониета с духова секция, защото обоисти не се намират, каза той.

Пътуващите инструменталисти в добричкия камерен оркестър са петима – двама идват от Шумен и трима - от Варна. Диригентът е категоричен, че държи много на музикантите от Добрич и ще задържи и след пенсионна възраст всеки, който желае да свири и се справя.
 
Измирлиев търси и млада смяна за диригентския пулт. Той сподели, че наесен ще бъде предоставена възможност на млада дама от Добрич, учеща дирижиране, да води състава.

„Дано се харесат с музикантите, защото трябва нова смяна, нищо не започва и не свършва с мен“, каза диригентът и призна че мисли за оттегляне след една-две години. „Надявам се да не се затрие оркестърът, за който са полагани толкова усилия в годините в този град, разполагащ с единствените две уникални концертни зали“, отбеляза той.
 
През 2018-а Български камерен оркестър-Добрич чества 50-годишнина. Планира се концертът за юбилея да бъде през октомври - с произведения, които са свирени на първата изява на състава. Ще бъде поканен именит гост-солист.