Младият Милен Апостолов дирижира Български камерен оркестър - Добрич
Младият Милен Апостолов дирижира Български камерен оркестър - Добрич / Дарик Добрич
Младият Милен Апостолов дирижира Български камерен оркестър - Добрич
81944
Младият Милен Апостолов дирижира Български камерен оркестър - Добрич
  • Младият Милен Апостолов дирижира Български камерен оркестър - Добрич

Български камерен оркестър - Добрич ще открие новия си творчески сезон с концерт от 19.00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". Гост-диригент ще бъде Милен Апостолов. Той е композирал произведение "Приказки отвъд небесата", специално посветено на добричкия оркестър, което ще има своята премиера тази вечер. В програмата ще звучат още В.А. Моцарт и А. Дворжак.

Моята композиция "Приказки отвъд небесата" е от три части, които се наричат "Танцът на полските феи", "Когато огънят загасне и "Песента на времето", разказа в студиото на Дарик Милен Апостолов. Звучи отнесено, но не исках да е толкова пряко и логично свързано с Добрич и Добруджа, а да пресъздава моето впечатление, усещане и спомените ми за това място, добави той. Младият композитор сподели за работата си, че се опитва да създаде свой стил и смята, че има зародиш, което е важно. Според него, за да се занимаваш с музика и да композираш е важно да имаш какво да кажеш на хората и да знаеш защо искаш да го кажеш. Диригентската работа пък той определя като баланс между лидерството и поддържането на приятелство с оркестъра.

Милен Апостолов е роден в Добрич през 1991 г. Изучава пиано и солфеж в НЧ "Йордан Йовков" и в частна музикална школа "Доминанта". Завършва ІХ ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" София и е приет в теоритико-композиторско-диригентския факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров", където следващата година профилира и оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров. През май 2015 г. успешно се дипломира и по двете дисциплини. От 2012 г. досега е дирижирал десетки концерти с академичния симфоничен оркестър, много от които премиерни за България. През 2012 г. учредява НПО "Ренесанс България", чиято цел е подпомагане на развитието и популяризиране на културата и изкуството сред младите хора. В репертоара му влизат композитори като Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Менделсон, Вагнер, Любомир Пипков, Нино Рота, Чайковски и много други. В периода ноември 2013 г. до февруари 2014 г. провежда стаж в Държавен музикален театър "Стефан Македонски" като помощник диригент. Активно композира и произведения за различни състави. Негово произведение е включено в програмата на престижния фестивал за съвременна клавирна музика - Пианисимо Фестивал, а "Соната за трио" се съхранява в библиотеката на университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия. Негова композиция звучи на откриването на музея на София в Нощта на музеите. През 2015 г. завършва своята първа симфония, както и няколко камерни композиции.

Чуйте в аудиото част от разговора с Милен Апостолов в студиото на Дарик.