НАП - Добрич
НАП - Добрич / Дарик Добрич - архив
3 704 добруджанци са се възползвали от новата услуга на НАП и са заплатили дължимите данъци и осигурителни вноски чрез  инсталираните ПОС терминали в местния офис на приходната агенция, съобщиха от ведомството. Без да заплатят такси, те са превели в републиканския бюджет 1 063 431 лева.

Клиентите на НАП, които притежават банкови карти,  могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция, припомнят от там. Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи.

От НАП Добрич обръщат внимание, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения,  които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение им отнема повече време.
 
От началото на годината  офисът на НАП в Добрич е обслужил 83 563-ма клиенти. 7222 са корпоративните клиенти, които са декларирали печалбата си за изминалата година пред приходната агенция, като всички от тях са направили това по електронен път, според законовите изисквания.
 
13 652 са физическите лица, подали годишни декларации за доходите си, придобити през 2017 г. 3 044 от тях са подали декларациите си с електронен подпис, а 3 210 добруджанци са декларирали доходите си с ПИК. От началото на годината 2 379 граждани са поискали и получили от НАП Добрич  персонален идентификационен код /ПИК/.