Националният институт за културните ценности нехае за храма на Кибела
Националният институт за културните ценности нехае за храма на Кибела / netinfo

В едномесечен срок да бъде издаден декларационен акт за храма на Кибела, се настоява в писмо на кмета на Балчик Николай Ангелов до Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, информират от морската община.

Документът е в съответствие със Закона за културното наследство и съгласно него се определя научната и културната стойност на недвижимия обект, предварителната му класификация и категория, както и временните режими за неговото опазване, уточняват от общината. В същия нормативен акт се посочва, че общинските администрации трябва да получат копие от този документ. През последните три години община Балчик многократно е настоявала за издаването му, като последното писмо до НИОНКЦ е от 4.09.2009 година.

Николай Ангелов уведомява културната институция, че община Балчик е осигурила средства и ресурс за своевременно реагиране за запазване на паметника от атмосферните влияния, но тригодишното бездействие на НИОНКЦ за издаване на декларационен акт и изготвяне на комплексна оценка във връзка с регистрирането му пречи за предприемане на всякакви действия в частния имот.