На Никулден в Балчик ще продават благотворително рибни ястия
На Никулден в Балчик ще продават благотворително рибни ястия / Община Балчик

За празника на рибарите и моряците - Никулден пред Морска гара в Балчик ще бъдат представени рибни ястия и деликатеси от най-добрите местни готвачи, съобщават от общината. Гозбите ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел, а рибният курбан ще бъде осветен и раздаден за здраве на всички присъстващи. Инициативата се организира в рамките на проект на стойност над 270 хил. лева, финансиран чрез Местната инициативна рибарска група.

Със средства по проекта се подменя осветлението, озвучаването, зрителските столове и завесите в НЧ „Паисий Хилендарски 1870“. Предвижда се също да бъдат купени проектор, екран и IP камера, която да предава онлайн концерти и театрални представления.

В рамките на същия проект във фоайето на община Балчик от днес е подредена изложба, чиято основна тема са морето и рибарите. Представени са фотоси, които показват романтиката на балчишкия морски бряг и суровия живот на рибарите. В експозицията са включени и предмети, свързани с риболова. Мрежи, игли за плетенето им, оловни тежести, влакна, куки и други материали са предоставени от Историческия музей в Балчик.