/ БТА
Своеобразен музикален Пантеон по стихове на Иван Вазов ще изпълни пространството на Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич, съобщават от културния институт за предстоящото премиерно изпълнение на колегиум "Осанна".

Проявата на 20 септември, която е със свободен вход, е част от поредица концерти по проекта "Невидими пространства и форми" на "Младежко сдружение - България" в партньорство с библиотеки в страната. Инициативата е с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Колегиум "Осанна" ще изпълни за първи път произведения на композитора Георги Попов. Ще прозвучат четири малки кантати за пиано и гласове по стихове от "Епопея на забравените" - "Раковски", "Левски", "Паисий", както и  по "Лейди Странгфорд" от "Тъгите на България". Премиерно ще бъдат изпълнени и 12 клавирни миниатюри, а също и малка кантата върху един от първите анонимни поетични текстове в българската литература - "Похвала за цар Симеон", посочват от библиотеката.

В състава на колегиум "Осанна" са певци и инструменталисти от различни националности и възрасти, които създават и изпълняват старинна и съвременна духовна музика. Концертните програми на "Осанна" във Виена, Париж, Москва, Рим, Белград, София, Солун, както и участието на колегиума в празничните богослужения в базиликата "Свети Петър" във Ватикана през юни 2019 година, печелят ценителите с неповторими духовни преживявания, припомнят от регионалната библиотека.
 
На концерта в Добрич "Осанна" ще бъде в състав: д-р Елица Христова - диригент и пианист, Георги Попов - композитор, баритон, Олга Цветкова - сопран, Боряна Терзиева - мецосопран, Борис-Михаил Попов - бас, цигулар. Началото на програмата е в  18:00 часа.
БТА