МОСВ дава пари за проектиране на депото за отпадъци край Стожер
МОСВ дава пари за проектиране на депото за отпадъци край Стожер / netinfo
Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ ще отпусне безлихвен кредит на Сдружение „Управление на отпадъците – регион Добрич”. Средствата ще се използват за проектиране и комплексно разрешително за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци край Стожер, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, в качеството си на председател на УС на Сдружението.

Николова е получила уверение за отпускане на кредита по време на среща с екоминистъра Джевдет Чакъров и хора от неговия екип.

„600 хиляди евро са необходими за изготвяне на проекта и получаване на комплексното разрешително. Деветте общини, които ще ползват депото, едва ли ще успеят да съберат тази сума. Затова се обърнах към министерството с молба да ни подпомогнат за осигуряване на финансов ресурс, с който дейностите да стартират”, коментира днес Детелина Николова. Тя съобщи, че на 11 декември свиква Общо събрание на участващите в Сдружение „Управление на отпадъците – регион Добрич” осем добруджански общини и шуменската Никола Козлево.

Както вече Дарик съобщи, целта е да може да се кандидатства по процедурите за получаване на безвъзмездна помощ от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" за по-нататъшна реализация на проекта. В края на месец септември министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров посочи шест града, между които и Добрич, в които изостава подготовката за изграждане на регионални депа за твърди битови отпадъци. При неспазване на сроковете може да последват санкции от ЕС.