Младежите от БСП с отворено писмо за възстановяване на къщата на Будевска
Младежите от БСП с отворено писмо за възстановяване на къщата на Будевска / Дарик Добрич, архив

Младежкото обединение в БСП в Добрич се обръща към добричлии с отворено писмо , за да изрази съпричастността си към възстановяването на родната къща-музей на актрисата Адриана Будевска.

„Вече повече от година ние правим опити, изцяло с лични средства , да възстановим къщата-музей и да стартираме нейното функциониране. Тя е в категория  "Национално значение" под номер 77 в регистъра на недвижими културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Интересното е , че къщата не фигурира в сайта на Регионален исторически музей - град Добрич.

Оказва се  също, че не финансирането е основен проблем. В личен разговор с директора на Регионален исторически музей - Добрич, Костадин Костадинов получихме първоначално уверение за съдействие. Впоследствие отново в личен разговор с ексминистъра на културата Петър Стоянович получихме широка подкрепа за инициативата да опазим  културното си наследство.

С писмо от 14.04.2014 г. до община Добрич, министерството на културата препоръча да се предприемат всички действия с обезопасяването и стопанисването на сградата.

Към днешна дата никой от Регионалния исторически музей и община Добрич не са предприели конкретни действия.

Отношението на политиците към културното наследство, представляващо част от общочовешката култура, изживява дълбока криза на ценности и критерии , затова призоваваме директора на Регионален исторически Добрич да преглътне политическия си егоизъм и да опази осъзнато и мъдро културните ценности , предавайки ги на поколенията , независимо от политическата им принадлежност и да гарантира човешките права на всички граждани на Добрич , а именно:

- правото на свещен досег с  оригинала на културните ценности

- правото на достоверна информация и истинно знание на историята и културата

- правото на равнопоставеност на поколенията спрямо наследството , което се предава”, се казва в писмото на младежите от БСП.

Дарик припомня, че преди няколко дни директорът на музея Костадин Костадинов съобщи пред журналисти, че се подготвя проект за ремонт на къщата на Адриана Будевска. Ремонтът може да започне още през тази година, но по-вероятно е това да се случи през следващата.