Министър Чобанов:Стоим зад идеята за увеличение на данъчните приходи на общините
Министър Чобанов:Стоим зад идеята за увеличение на данъчните приходи на общините / Дарик Добрич

Въпросът за увеличение на собствените данъчни приходи на общините е на дневен ред и се разисква, заяви в Добрич финансовият министър Петър Чобанов. Той коментира темата в отговор на въпрос от зам.-кмета на Добрич Иван Колев по време на среща с бизнеса и представители на местните администрации.

Общините се надяват от началото на 2015 година да получават като собствен данъчен приход 2 или 3% от данъка върху доходите на физическите лица. Това по думите на Колев ще осигури 400 или 600 млн. лева допълнителни данъчни приходи в общините, което ще им помогне в решаването на местните проблеми. Според него обаче преговорите в създадената работна група с представителите на министерството на финансите и на НАП вървят трудно.

Имаме намерение да осигурим допълнителен приходоизточник на общините, не сме се отказали от идеята, тя е залегнала в програмата на правителството и работим по нея, посочи Петър Чобанов. Той подчерта обаче, че общините трябва да са наясно с трудностите, които съпровождат този процес и съвместно да се търси решение. По думите му трябва да се направи баланс между това какъв допълнителен приход ще бъде осигурен и какви допълнителни ангажименти ще поемат общините. 
„Когато се обсъжда въпросът за приходоизточниците, трябва да се разглежда и цялата съвкупност от финансови взаимоотношения межу централната и местните власти”, посочи още Чобанов. Той изрази надежда диалогът да даде резултат преди да се премине към реалното изработване на бюджета за следващата година.

По време на срещата министър Петър Чобанов съобщи, че проектът за водоснабдяване на Добричка област от язовир Цонево ще бъде финансиран. От публичната инвестиционна програма ще бъдат осигурени 650 хил. лева за неговото проектиране, а впоследствие поетапно ще се отпуска необходимият ресурс за реализацията му.  Според различни оценки проектът ще струва между 60 и 90 млн. лева.