Министър Ангелкова провери плаж "Къмпинг Добруджа" в Шабла
Министър Ангелкова провери плаж "Къмпинг Добруджа" в Шабла / Министерство на туризма - пресцентър
Министърът на туризма Николина Ангелкова направи проверка на морски плаж „Къмпинг Добруджа“ в Шабла, който  се слави като един от най-красивите по Българското Черноморие, информираха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Екипът на министерството е установил, че на плажа липсва медицинско оборудване и оборудване на спасителните постове. Издадено е  предписание да се осигури необходимото оборудване, а по-късно ще бъде направена контролна проверка за изпълнението му, съобщи министър Ангелкова. Тя посети и неохраняемия плаж в близост.

Районът около Шабла предлага много възможности за пътешествия и отдих – там има две защитени територии и минерални извори. Любителите на подводната археология могат да открият в морето край Шабла множество потънали морски съдове.
Нос Шабла е най-източната географска точка на България и на него се издига най-старият морски фар на Балканите.
 
Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира и плажовете „Крапец – север“, „Дуранкулак“, „Дуранкулак – север“ и „Крапец – север“. Не са открити нарушения по стопанисването на отдадената под наем част от морския плаж „Крапец-север“.

Администрацията на област Добрич е осигурила водното спасяване на неохраняемия морски плаж „Дуранкулак, информира министърът. След среща с кмета на Шабла Мариян Жечев министър Ангелкова увери, че се подготвят предложения за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията, чрез които ще бъдат групирани морските плажове според характеристиките им и ще се къмпингува само на определените за целта места. Така ще се предотврати замърсяването и ще се защити природата.     
 
При проверката на плаж „Балчик-централен“ е установено, че на плажа работи пункт с медицинска сестра, но  са поставени преместваеми обекти извън одобрената от министерството схема за разполагането им. До наемателя на плажа ще бъде изпратено писмо за премахване на обектите  и
предписание за почистване на плажната  ивица.