Пълна проверка в мина Оброчище разпоредиха от Министерство на енергетиката при протестите от март 2017 г.
Пълна проверка в мина Оброчище разпоредиха от Министерство на енергетиката при протестите от март 2017 г. / © ariqnaminigexperience.ie
Гладната стачка на работниците продължава до изплащане на ваучерите им за храна и до подписване на КТД
Миньорите от рудник Оброчище продължават гладната стачка и този път са твърдо решени да отстояват исканията си докрай. От вчера сутринта под земята в рудника са 23-ма работници, които са застъпили първа смяна на работа. Те периодично са снабдявани с вода и цигари, разказа пред Дарик колегата им Ивайло Тодоров. Той и останалите миньори от рудника също участват в гладната стачка, но над земята. Те категорично отказват да възстановят работния процес  докато не им бъдат изплатени ваучерите за храна за месец февруари и не бъде подписан Колективен трудов договор във фирмата.

Миньорите се оплакват и от репресии спрямо тях заради участието им в предишните протести  преди дни, когато отново стачкуваха заради неизплатени заплати и ваучери. Работодателите спрели да плащат наемите за квартира на част от миньорите, стачкували през март, съобщи Тодоров. По думите му от вчера е спрян и токът в квартирите на 10-12 наематели сред миньорите. 

„Ще прекратим стачката единствено, ако възстановят момчетата по квартирите и при подписване на КТД. Не може всеки месец  да правим протести, да събираме медии, да сме като мечки на панаир,  да си търсим смешните заплати  със стачки. 30% от момчетата продължават да си плащат пътя, идват на работа на собствени разноски. Уморихме се вече. Това бездействие на държавата е уникално. Не може в тази държава да има само един омбудсман, който да се интересува от нас. Това е жива подигравка. Не може такава тишина, такова мълчание от държавата при положение, че има  над  двадесет души, които стачкуват  под земята. Вярно, че останахме само лош материал в България, но господа управниците ни направиха такива  като позволиха  робовладелци като нашите работодатели да се подиграват и с нас, и с държавата” – коментира Ивайло Тодоров.

Той обяви, че до момента никой от собствениците и началниците в мина Оброчище не е направил опит да контактува и преговаря с протестиращите. Единствено националният омбудсман Мая Манолова поддържала непрекъсната телефонна връзка с миньорите.