МИГ Добричка има 17 одобрени проекта, набира и нови предложения
МИГ Добричка има 17 одобрени проекта, набира и нови предложения / netinfo
МИГ Добричка има 17 одобрени проекта, набира и нова предложения
61734
МИГ Добричка има 17 одобрени проекта, набира и нова предложения
  • МИГ Добричка има 17 одобрени проекта, набира и нова предложения

От 1 февруари е отворена тазгодишната сесия за приемане на проекти в Местна инициативна група /МИГ/ "Добричка", съобщи за Дарик Нели Събева - експерт по прилагане на Стратегията за местно развитие в групата. Крайният срок за подаване на предложенията е 30 септември т.г..

Към момента в групата са одобрени 17 проекта, които чакат оценка, за да започнат работа. Сред тях има най-вече планове за закупуване на земеделска техника от частни стопани. Община Добричка кандидатства с 3 проекта - за изграждане на спортна площадка за волейбол, баскетбол и тенис в село Стожер, на стойност 100 000 лева; и за оформяне на детски площадки с паркова площ в пет села. Проект ще изпълняват и в читалището в село Смолница, на стойност 7 000 лева, по мярка за опазване на културното наследство. По него се планира разучаване на фолклорни песни и обичаи с деца. Резултатите ще бъдат показани във фестивал и ще бъдат записан на диск, читалището ще разработи и сайт.

Вчера в МИГ "Добричка" изтече срокът за приемане на оферти по обществена поръчка за "Извършване на проучвания и изготвяне на анализи, осигуряване на информация за територията на община Добричка и за стратегията за местно развитие". Анализът ще бъде готов до края на месец април и ще обхване секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство, поясни Нели Събева. Тя сподели още, че групата е класирана на второ място по активност в страната. Поддържат се контакти с останалите 35 местни инициативни групи, обменя се опит и се провеждат срещи, като впечатлението на експерта е, че проблемите на хората в различните региони са сходни. /чуйте повече от нея - в аудиото/

Общо членовете на МИГ "Добричка" са 49, разпределени в бизнес, НПО и публичен сектор. Има Общо събрание, УС от 9 души и Контролен съвет от 3-ма души. Представителите на местната власт не бива да бъдат повече от 49%. Групата работи от 2007 г. като сдружение, след което се пререгистрира като МИГ през октомври 2011 година. Задачата на екипа е да разпредели малко над 3 220 000 лева за малки проекти, реализиращи се в община Добричка. По всяка мярка горният праг на финансиране е различен, като по мярка 121 е 120 000 лева.

На 26 февруари от 15.00 часа в залата на община Добричка ще се проведе Общо събрание на МИГ "Добричка".