МБАЛ-Добрич очаква отлична акредитационна оценка за следващите 5 години
МБАЛ-Добрич очаква отлична акредитационна оценка за следващите 5 години / Дарик Добрич

Докладът за акредитация на МБАЛ-Добрич бе разгледан на акредитационен съвет в Министерството на здравеопазването. „До две седмици оценката официално ще бъде публикувана на сайта на министерството, но моето категорично мнение е, че ще имаме отлична оценка за цялата болница”, заяви за Дарик изпълнителният директор на здравното заведение д-р Трифон Йорданов.

Акредитационна оценка на болничните заведения се дава на 5 години. През 2012 година министърът присъди най-високата оценка – „отличен”,  на "МБАЛ- Добрич" АД.

На акредитационния съвет, състоящ се от 15 хабилитирани лица, светила в медицината , на д-р Йорданов са били зададени редица въпроси. „Мнението ми е, че те останаха изключително доволни и смятам, че ще имаме една отлична оценка за още един период от 5 години. Това е жизнено необходимо за болничната структура, тъй като при недобра оценка здравното заведение няма право да приема млади лекари на работа като специализанти , а без млади колеги една болница не може да съществува на добро ниво”, подчерта д-р Йорданов.

Добрата акредитация дава предимства и при кандидатстване по европроекти и за капиталови средства.

Д-р Йорданов припомни, че преди 5 години оценката като цяло пак е била отлична, с изключение на отделението по ортопедия, което е взело „мн.добър”. „В отделенията по неврохирургия и неонатология нямахме възможност да приемаме лекари-специализанти. Към момента обаче сме ги подсигурили с необходимия кадрови потенциал, с който те да бъдат признати за база за специализация на лекари”, каза д-р Йорданов. Той е категоричен, че сега  болницата ще получи отлична оценка, включително и за тези отделения.