Д-р Попов: МБАЛ Добрич поддържа високо ниво, но страда от липса на реклама
Д-р Попов: МБАЛ Добрич поддържа високо ниво, но страда от липса на реклама / Дарик Добрич

Многопрофилната болница в Добрич извършва много дейности и поддържа високо ниво, но пациентите са слабо информирани за това. Мнението сподели началникът на Хирургично отделение д-р Мирослав Попов, като припомни, че преди няколко години заведението е било в топ 10 на болниците в България, а нивото в никакъв случай не е спаднало. За своето отделение той заяви, че квалификацията на сестри и лекари е много висока и не страдат от липса на работа, но към добричката болница се обръщат предимно запуснати пациенти, които дълго не са вземали предвид проблемите си. Затова и работата ни е тежка, каза той. Най-често се оперират карциноми, тежки панкреатити, чревна непроходимост. От началото на годината има и осем ампутации след измръзвания.

Хирургично отделение може да се похвали със солиден ремонт, какъвто не е правен откак е открит новият корпус на болницата преди 30 години. Подобрени са коридорът, 11 от 20-те болнични стаи, като 6 от тях са и с обновени напълно бани, сложено е енергоспестяващо осветление. Всичко е направено с дружни усилия - субсидия от 20 000 от Община Добричка, лични средства и безвъзмездно положен труд на персонала, дарения от благодарни пациенти, които началникът на отделението насочва, че могат да помогнат на болницата. С лични средства персоналът осигурява и интернет за болните. Разбира се има какво да се иска - още 9 стаи чакат ремонт. Д-р Попов отбеляза обаче, че има само няколко държавни болници в страната, където всяка стая разполага с баня и тоалетна.

Той смята, че болницата трябва да се рекламира по-добре, особено от личните лекари. За съжаление се наблюдава обратното явление - те изпращат пациентите си извън града и областта, основно във Варна. Това той отчита като некоректно отношение на колегите. Хирургът даде за пример Швейцария, където всяка седмица джипита и болници имат колоквиуми, на които сверяват часовниците си, обсъждат случаи, поддържат близки контакти. Тук не е така, добавя с горчивина той.

Според д-р Попов, трябва държавата и общините-акционери да инвестират именно в 28-те областни болници, които са гръбнак на здравеопазването и предлагат както добро диагностициране, така и добро лечение.

Чуйте част от интервюто с д-р Мирослав Попов в аудиофайла.