В МБАЛ - Добрич смятат, че държава и община ги неглижират
В МБАЛ - Добрич смятат, че държава и община ги неглижират / Дарик Добрич
В МБАЛ - Добрич смятат, че държава и община ги неглижират
82905
В МБАЛ - Добрич смятат, че държава и община ги неглижират
  • В МБАЛ - Добрич смятат, че държава и община ги неглижират

Ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич разчита на повече финансова помощ от централната и местна власт през идната година, тъй като през 2015-а лечебното заведение е неглижирано, а издръжката от държавата и Община Добрич е нулева. Това съобщи пред медиите назначеният преди 6 месеца за изп.директор д-р Трифон Йорданов. Всички приоритети, проблеми и необходими средства са описани и подадени към Министерството на здравеопазването, но досега няма отговор, каза той. Обещани са 400 000 лева за вече извършения ремонт на хирургичното отделение, но към момента не са преведени.

Болницата трябва да закрие отделението по офталмология, понеже няма желаещи да работят в него, а и много дейности в специалността са минали към доболничната помощ. Още преди месеци там са се извършвали само по 2-3 операции на очите месечно. За прегледи на пациенти с очни проблеми занапред има сключен договор с консултант.

Добричката болница има трудности и с осигуряването на хемодиализа. През септември т.г. е поискано закупуването на 6 нови апарата с легла, но още няма становище. Нова техника е нужна и за спешно отделение, реанимацията, клиничната лаборатория. Старата коства много средства за поддръжка и ремонт, каза Йорданов.

За тази година МБАЛ - Добрич вече има 250 000 лева разходи за надлимитна дейност, съобщи още той. Натрупани са основно от обслужване на летовници, идващи по спешност в града от цялото Северно Черноморие. Сред тях има неосигурени и чужденци, които си тръгват без да платят, а ние не можем да им откажем помощ, нито да ги задържим като в затвор, сподели Йорданов.

В същото време директорът се похвали с много свършена работа изцяло със собствен ресурс и усилия на персонала през изтеклия период. Възстановена е дейността на невро-хирургичното отделение, закупен е нов апарат за отделение клинична лаборатория, както и качествен микробус за транспортиране на пациенти на хемодиализа, ремонтирани за покривни конструкции, закупена е нова камера за патоанатомията, осигурени са средства за нов сървър. Няма неразплатени задължения или разсрочени плащания.

На работа през 2015 г. са постъпили 10 нови лекари, докато 4-ма са напуснали, каза още директорът. Има нужда от още 10 лекари и неограничено количество медицински сестри и акушерки. В момента в болницата работят 613 души, от които лекарите са 132-ма, а специалистите по здравни грижи - 247. 38 са специализантите. На тях добричката болница предлага много добри условия, подчерта Йорданов. Заплаща се квартира или пътни, а в дефицитните специалности специализацията не се заплаща.
Заплатата в болницата вече е средно 852 лева на лекарите и 770 на специалистите здравни грижи.

Освен за повече помощ от държавата и общините, директорът на болницата апелира и за повече доверие между лекари и пациенти и за по-добра осведоменост на населението относно извършваните в здравното заведение дейности. (чуйте част от казаното от д-р Йорданов в аудиото)

В МБАЛ - Добрич смятат, че държава и община ги неглижират
netinfo