Малките клубове искат тотална промяна в БФС
Малките клубове искат тотална промяна в БФС / netinfo

Тотална промяна в Българския футболен съюз поискаха в Добрич 31 клуба от „Б”, „В” и регионалните групи от Източна България. На срещата, инициирана от кмета на Каварна Цонко Цонев, присъстваха представители на отбори от Шумен, Русе, Несебър, Силистра, Преслав, Шабла.

Босът на „Калиакра” заяви, че малките клубове не желаят повече да бъдат донори на футболната централа, без да получават никаква подкрепа и средства от нея. Цонев коментира, че на провинциалните клубове им е омръзнало да бъдат „куче-касичка” и „банкомати” на БФС, а той да нехае за тях.

„Дори и в „А” окръжна група вече искат такса за участие в първенството”, каза кметът и допълни, че „Калиакра” плаща за двата сезона по 25 хил.лв. гаранция, около 20000 лв. глоби и към 30000 лв. съдийски такси.

„Искаме дотации за детско-юношеските школи и разкриване на 6-7 центъра за подготовка на кадри за ДЮШ”, заяви Цонев. Малките клубове настояват и за това, всички местни ръководства на футболния съюз да се избират по предложение на регионалните клубове. Сред останалите искания са решаване на проблемите със собствеността на базата и промяна на трансферния устав, за да не бъдат разграбвани без пари провинциалните таланти. Съдийската комисия да излезе от БФС и да мине към Професионалната лига, бе поискано още на срещата.

Цонев заяви, че не са обсъждани конкретни предложения за президент на БФС. На форума в Добрич обаче бе и Ивайло Дражев, който лобира за кандидатурата на Васил Божков. В състава на Изпълкома не бива да има политици и президенти на клубове, допълни Цонев.

На 17 януари в Шумен ще се проведе втора среща на клубове от „Б”, „В” и регионалните групи, като се очаква броят им да стигне 100-120.