/ iStock/Getty Images
Ловци в Добричко със забрана за лов заради неспазени изисквания при загробването на свиня с чума, съобщиха от Областна администрация.

Готвим се с дронове да следим свинската чума по границата

В Областна администрация се проведе редовно заседание на Областна епизоотична комисия, председателствано от областния управител Красимир Кирилов. Участие в работата взеха и заместник областните управители Кр. Николов и Ж. Желязков.

След като откри заседанието, областният управител Кр. Кирилов предостави думата на секретаря на Комисията и директор на ОДБХ-Добрич д-р Анелия Андонова, която представи накратко новостите в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която бе обнародвана в Държавен вестник и влезе в сила от 17 януари.

Нов случай на заразено диво прасе с Африканска чума в ДГС "Тунджа"

Д-р Андонова обърна внимание, че в документа се посочват изискванията за всички видове селскостопански животни, пасища и сроковете за изпълнение на съответните ветеринарномедицински изисквания, като отбеляза, че само за промишлените обекти и фамилните ферми срокът за привеждане в ред на обектите, съгласно изискванията, е удължен до края на 2020 г.
 
Областният управител обърна внимание, че частните стопани ще могат да отглеждат до три прасета само за лична консумация. Секретарят на Комисията допълни, че това на територията на област Добрич ще може да се прави от септември, стига да няма промяна в епизоотичната обстановка в страната и областта.

Започва евтаназията на близо 40 000 заразени прасета в Брестак (СНИМКИ)

Тя припомни още, че стопаните, получили подкрепа от държавата за ликвидиране на животните в личните си стопанства са попълни и декларации, с които гарантират, че до края на месец август т.г. няма да отглеждат прасета.

„Зареждането трябва да се извършва от регистрирани животновъдни обекти, като животните трябва да имат ушна марка и да се прави регистрация в ОДБХ от всеки", каза още д-р Андонова. Тя съобщи, че от последния ловен излет има само една положителна проба при диво прасе - на територията на с. Батово.
 
Заместник-директорът на ТП "Държавно горско стопанство"-Генерал Тошево Димитър Иванов съобщи, че със заповед на директора на стопанството е забранен груповия лов на територията на ловно сдружение „Хан Телериг 2010" в община Крушари.

7 нови случая на чума по свинете край Ловеч

До забраната се е стигнало, след като ловците не са спазили мерките за биозащита, липсвали са им материали за дезинфекция и са проявили грубо отношение към представителите на институциите - Горското стопанство, община и ОДБХ, упражняващи контрол по спазване на изискванията за неразпространение на болестта Африканска чума по свинете.