/ iStock/Getty Images
Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни
Положителни проби на Африканска чума от диви прасета в Казанлъшко. В Областна администрация се проведе заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова.

Забранява се движението на хора и МПС по пътя от казанлъшкото село Ясеново до хижа "Партизанска песен"

Директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков изнесе информира за епизоотичната обстановка в областта по отношение на разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Областна админситрация-Стара Загора

В страната ежедневно се регистрират около 30-50 случая на заболяването. Те са предимно по диви свине. В Старозагорска област през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в селата Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко.

Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Проби се взимат и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни.

7 нови случая на чума по свинете край Ловеч

Агенцията по безопасност на храните осъществява постоянен ежедневен контрол за мерките за биосигурност в свиневъдните ферми. „Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта“ каза д-р Миков.

Ново огнище на Африканска чума по свинете във Варненско

„В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, успяхме да намалим максимално популацията на домашни свине, но напоследък имаме сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове. Ще продължим с проверките и в тази посока“ заяви още директорът на ОДБХ.

Започва евтаназията на близо 40 000 заразени прасета в Брестак (СНИМКИ)

От Ловно-рибарския съюз-Стара Загора обявиха, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета. Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари.

БАБХ въвежда засилени мерки заради Африканска чума по свинете

Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.