Лекарите ще протестират на 15 май
Лекарите ще протестират на 15 май / Dariknews.bg

Управителният съвет на Районната лекарска колегия - Добрич единодушно се присъедини към решението на събора на БЛС за протест на 15 май. Лекарите ще носят лентички в знак на съпричастност към общоевропейския протест, обявен за тази дата. Ще бъде прочетена декларация на българските лекари за спешните мерки, необходими за по-качествено българско здравеопазване.

Лекарите подкрепят категорично исканията на европейските си колеги за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани; прекратяване на корупцията; прекратяване на репресиите върху лекари; достойно заплащане и достойни условия на труд.

Българският лекарски съюз за пореден път предупреждава, че средствата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ, се казва в декларацията.

Основен генератор на проблемите за страната ни е тежкият финансов дефицит, в който се намираме вече повече от шест години. Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри.

Настоява се за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира сигурност в здравната система и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане.

Във връзка с декларацията Съборът на Българския лекарски съюз реши да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014 година.

Иска се незабавна отмяна на ПМС № 94 от 24.04.2014г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване.

Ако исканията за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май т.г., Българският лекарски съюз ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.