Министерството на туризма разработи 12 кулинарно-туристически дестинации
Министерството на туризма разработи 12 кулинарно-туристически дестинации / Министерство на туризма
12–те винено-кулинарни дестинации, разработени от Министерството на туризма, са вече дигитализирани и достъпни на сайта на ведомството, съобщиха оттам. Те са разработени по проект „Сподели България“, който се реализира съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.
 
Интерактивната карта дава възможност с един клик на избрана дестинация да се получава информация за туристически атракции, в региона, за типични кулинарни специалитети и виното, характерни за района. Включено е и описание на туристическите забележителности в дестинацията, всяка е отбелязана с точното си географско местоположение. Това може да помогне на туристите по-лесно да намерят тези обекти, които искат да посетят.
 
Едната от тези дестинации е наречена Добруджа и Северно Черноморие и минава през областите Добрич, Варна и Силистра. Добруджански хляб, черноморски сафрид, рибена чорба със саламурийка, триеница, риба плакия, пълнен шаран в тесто, миди от черноморските ферми, кайсии и бели вина Димят – това според министерството са кулинарните специалитети, с които регионът може да привлича туристи.

Чуждите туристи във Варна през зимата - основно румънци, израелци, германци и турци 
 
Изброени са и редица туристически забележителности – Старият Добрич, нос Калиакра, Дворецът в Балчик, Побитите камъни, резерват Сребърна и др.
 
Освен в интерактивна карта проектът е включен и в платформата iLoveBurgaria. През нея може информацията да се споделя от всички потребители на Вайбър, чрез Chat Extension, благодарение на услугата, която беше създадена по съвместния проект на iLoveBulgaria и Министерството на туризма, през миналата година.

Марка „Черноморска кухня” ще атакува световните кулинарни класации
 
Винено-кулинарните дестинации са избрани да бъдат 12, за да отговарят на броя на месеците в годината. Те включват 55 общини, на територията на цялата страна, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.