Красимир Николов представи област Добрич в Китай
Красимир Николов представи област Добрич в Китай / ПП ГЕРБ
Лечебната кал по Северното Черноморие може да привлече китайски туристи, има интерес към киселото ни мляко и лавандулово масло
Възможностите за туризъм по Северното Черноморие и модерното земеделие на област Добрич е представил при срещите си в Китай заместник-областният управител и общински ръководител на ПП ГЕРБ в Добрич Красимир Николов.

Той участва в делегация от ПП ГЕРБ, която бе на работно посещение в Китай. Тя бе водена от народния представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев.  В нея участваха и представители на местните власти в крайморски общини.

След завръщането си Николов обобщи, че осигуряването на директен полет и облекчаването на визовия режим са важни за активизирането на сътрудничеството между България и Китай в областта на туризма. На среща с Шън Бейли, помощник-началник във външния отдел на Китайската комунистическа партия (ККП), в присъствието на българския посланик в Пекин Григор Порожанов, представителите на местната власт са презентирали туристическия потенциал на черноморските общини.

Китай Красимир Николов
netinfo

„Подчертах, че област Добрич разполага с най-дългата плажна ивица у нас. Запознах китайските ни домакини с прекрасните условия за туризъм, които морските ни общини предлагат – уникално съчетание на климатични и природни дадености с богато културно-историческо наследство. За нашите домакини това бе много интересно, тъй като  китайците тепърва откриват България като туристическа дестинация”, посочи Красимир Николов.

Той е акцентирал и на наличието на множество минерални извори и лечебна кал, които благоприятстват за развитието на целогодишен туризъм. От китайска страна са проявили голям интерес към условията за балнеология и СПА туризъм. Според Шън Бейли, китайските туристи биха оценили високо свойствата на минералните извори и на лечебната кал по българското Черноморие.

Николов е насочил вниманието и към отличните възможности за летен туризъм, които се допълват от чудесни условия за спорт. Той е дал за пример трите голф игрища в област Добрич, където вече тренират едни от най-добрите отбори по света, и ледената пързалка от закрит тип в Кранево, която е само на 200 метра от брега.

В Китай има засилен интерес към качествените български продукти като киселото мляко, добави той.  Според него, потенциал за партньорство има и в засиления интерес на Китай към етерично-маслените култури, включително и към лавандуловото масло, в чието производство Добруджа е лидер. Той е информирал и за високото качество на българските вина, които са конкурентноспособни на френските, но на много по-приемливи цени.

Китай Красимир Николов
netinfo

Българската делегация е участвала в международен форум, на който присъстващите са били запознати с потенциала за бизнес и зелено развитие на провинция Фудзиен. Разгледали са центрове за градско планиране и обслужване на гражданите, които залагат на високите технологии. „Единият от тях предоставя над 460 различни административни услуги – от регистрация на автомобил и жилищно кредитиране до издаване на виза. Това бе особено интересно и важно, тъй като електронното управление е приоритет за управлението на България”, посочи Красимир Николов.

Делегацията е посетила и жилищен комплекс с около 13 000 обитатели, където се предоставят и социални услуги – грижа за самотни възрастни хора и занималня за деца. Възможностите за по-тясно сътрудничество между България и Китай в контекста на механизма 16+1 и инициативата „Един пояс, един път” са били във фокуса на проведена в Пекин дискусия. До момента във връзка с глобалния план за нов път на коприната Китай е подписал 46 споразумения с 39 държави и международни организации.