Водачът на кандидат-депутатската листа на "БСП за България" в Добрич Красимир Янков по време на кръглата маса на тема "Вътрешна сигурност и обществен ред"
Водачът на кандидат-депутатската листа на "БСП за България" в Добрич Красимир Янков по време на кръглата маса на тема "Вътрешна сигурност и обществен ред" / Дарик Добрич
Водачът на кандидат-депутатската листа на "БСП за България" в Добрич се обяви за засилен граждански контрол върху дейността на полицаите
Превенция и противодействие на тероризма, на тежката, организираната и на битовата престъпност, охрана на границата, управление на миграцията и борба с корупцията са сред най-важните приоритети в програмата на БСП в сектор „Вътрешна сигурност и обществен ред” в бъдещ управленски мандат. Това заяви водачът на кандидат-депутатска листа на „БСП за България” от Добрич Красимир Янков. Пред бивши служители от МВР, членове и симпатизанти на БСП, той представи алтернативен план на БСП за управление в областта на вътрешната сигурност и опазване на обществения ред.

„Свидетели сме на три промени в Закона за МВР в последните две години. Доколко е добър законът и доколко той е адекватен, съобразно променената среда и нужди, всеки може да прецени” – коментира Красимир Янков и припомни, че в работата си в две Народни събрания, в които е участвал, не е спестявал критики към политическото и професионалното ръководство на МВР и е работил  активно с НПО и експертите в сектора.

Трябва да се повиши мотивацията на българския полицай – категоричен бе Янков. Той се обяви и за засилен граждански контрол върху дейността на МВР.


Кръгла маса на тема "Вътрешна сигурност и обществен ред" в Добрич, организирана от "БСП за България"
Дарик Добрич


6 500 са незаетите места от щата в МВР, стана ясно от изнесената статистика по време на кръглата маса. Около 5000 са служителите на пенсионна възраст, които работят в МВР, заради недостига от квалифицирани кадри, информира Красимир Янков. Той подчерта, че от „БСП за България” предлагат нова полицейска карта, при която в районите на селата да се създават нови участъци с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника.

Сред конкретните мерки, които БСП предвижда за стабилизиране на системата за сигурност са още превръщането на РУП в основно звено на полицията за противодействие на престъпността и опазване живота, здравето и имуществото на гражданите, своевременно и ефективно полицейско реагиране, изграждане на силни контраразузнавателни и полицейски структури.

От „БСП за България” настояват и за преоценка на концепцията за контрол и опазване на границата и осигуряване на още 1000 щатни полицейски бройки за „Гранична полиция”, които да се използват за охрана на границата. Сред разписаните мерки на коалицията  е и тази -    Държавната агенция за бежанците да премине в МВР.

Красимир Янков представи пред присъстващите и редица промени в МВР, чиято цел е по-голяма прозрачност и обществена отчетност по отношение работата на полицаите, подобряване координацията, взаимодействието и контрола в управленската и изпълнителната дейност в сектора.
 

Кръгла маса на тема "Вътрешна сигурност и обществен ред" в Добрич, организирана от "БСП за България"
Дарик Добрич


Водачът на кандидат-депутатската листа на „БСП за България” от Добрич бе категоричен, че сектор „Вътрешна сигурност и обществен ред” се нуждае от нова концепция за работа, която да включва цялостна стратегия за преструктуриране и реформиране на МВР и нов функционален Закон за МВР. Самата стратегия за реформа в сектора предвижда развитие в три основни направления – нова законова основа за провеждане на реформа, нов модел на политика за управление на министерството и подобряване на модела за управление на човешките ресурси.