Големият остров в Дуранкулашко езеро
Големият остров в Дуранкулашко езеро / shabla.be

Конференция „Шабленският край – перла в праисторическата цивилизация по Западното Черноморие и Долния Дунав“ ще се проведе на 21 октомври в Зеления образователен център в Шабла. Специалисти историци, археолози, културолози и др. ще предложат 11 лекции, посветени на региона - неговото минало, забележителности, култура и бъдещо развитие.
 
Програмата започва в 10.00 часа с приветствие от кмета Мариян Жечев. Първата лекция е на ръководителя на Центъра Даниела Тодорова и е посветена на диалога между културите и популяризирането на културно-историческото наследство.

За най-древните златни изделия и техните състав, макроструктура и технологични особености ще говори Йордан Бояджиев от Варна. В 11.00 ч. Светозар Попов ще направи паралели и хипотези за двете култури - Шабла (хаманджийци) и Карон Лимен (карийци).
 
Археологът Тодор Димов, дългогодишен специалист в добричкия музей, ще представи в 11.30 ч. "Археологическия комплекс „Дуранкулашко езеро“ – история на изследванията (1975-2008) и обща характеристика". След него, Иван Влайков от София ще разкаже за новите резултати от последните разкопки на селищната могила „Големият остров“ в Дуранкулашкото езеро.
 
В 12.30 е предвидена дискусия, последвана от обедна почивка до 14.00 ч.
 
Следобедната сесия на конференцията ще започне с Боян Тотев от Исторически музей Добрич и Илиян Христакиев от Община Шабла, които ще споделят повече за археологическите проучвания на крепостта Кария край нос Шабла, които вървят от миналото лято. След тях Димитър Димитров от Варна ще представи съвременното състояние на теорията за Библейския потоп в Черно море. За Добруджанските суходолия в техния праисторически контекст лекция ще изнесе Славян Стоянов от Варна.
В 15.30 ч. за музейното и краеведско дело в община Шабла  ще разкаже Мартин Демирев, а по-късно отново думата ще има Илиян Христакиев – за недвижимото културно наследство на общината и възможностите за културен туризъм.
 
Последната лекция започва в 16.30 ч. и е посветена на възможностите за увеличаване на туристическия потенциал на Шабла и региона.