Показват Снимки на Норвегия в Зеления център в Шабла
Показват Снимки на Норвегия в Зеления център в Шабла / Дарик Добрич

Фото-изложба „Снимки на Норвегия" ще бъде открита в Зеления образователен център в град Шабла, съобщават оттам. Тя включва 19 фотоса и е част от събитията, с които посолството на Кралство Норвегия отбелязва своя национален празник. На церемонията, която започва в 17.00 часа, ще присъстват Нейно Превъзходителство г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия и проф. Райна Бърдарева, кмет на общината.

Фотографиите са на Владимир Донков и са запечатали неговите впечатления от престоя му в Норвегия. Авторът е познат с мащабния си проект „North" /Север/ от 2010 г. за „архивиране" на пейзажа в последните непокътнати от цивилизацията райони около Полярния кръг, където са най-крехките екосистеми, в които най-ясно се усещат промените от глобалното затопляне.

Зеленият образователен център бе открит през 2011 г.. Той се намира в най-старата постройка в град Шабла, наричана Старото училище, която бе възстановена с финансовата подкрепа на правителството на Кралство Норвегия. Чрез норвежката "Програма за сътрудничество, икономически растеж и устойчиво развитие в България" центърът е оборудван с IT-ситема за он-лайн наблюдение на влажните зони. Камери, монтирани на подходящи места, осигуряват изключителния шанс да се следи на монитори движението на различни видове птици, с които район Шабла е популярен в цял свят. Центърът предоставя информация и специализирани услуги, насочени към различни групи на обществото, с цел популяризиране, опознаване и опазване на богатото биоразнообразие и културно-историческо наследство на региона на Приморска Добруджа.