Подобряват условията за туризъм на Големия остров в Дуранкулак
Подобряват условията за туризъм на Големия остров в Дуранкулак / dobrichmuseum.bg

Проект „Създаване на екологично и културно-туристически продукт - „Селищна могила на Големия остров с. Дуранкулак" започва община Шабла. Днес в 10.00 ч. неговите цели и идеи ще бъдат подложени на публично обсъждане в Зеления център в Шабла. След приключване на дебата, в района на Големия остров в с. Дуранкулак ще бъде направена първа копка на дейностите по проекта.

От администрацията в Шабла се надяват чрез популяризиране на Селищната могила на Големия остров като продукт за културно-исторически и екологичен туризъм да се увеличи притока на туристи в общината. Първоначално одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е в размер на 270 920 лева. Със средствата ще бъде създаден пешеходен маршрут с дължина 750 метра по западния бряг на Дуранкулашкото езеро и ще бъде популяризирано мястото.

Ще бъде оформен паркинг, ще се направят еко и наколна пътека, ще се изгради навес - приемна за посетителите. Край Дуранкулашкото езеро ще се изградят и кътове за отдих.

Големият остров е обитаван от втората половина на VІ хилядолетие преди новата ера до края на Първото българско царство - 1018 г.. Специалистите го определят като "еталонен" за земите на Добруджа, Долния Дунав и Югоизточна Европа археологически обект. В неговите културни пластове са разграничени търсената десетилетия от изследователите първа фаза "Блатница" на неолитно-енеолитната култура Хаманджия. Нейните носители са най-древното уседнало земеделско-скотовъдно население в региона. То създава първата протоцивилизация в човешката история и ни оставя най-старата каменна архитектура в континентална Европа, първите златни накити от каменно-медната епоха и най-големия в света праисторически некропол от VІ - V хил.пр.Хр..

Подобряват условията за туризъм на Големия остров в Дуранкулак
netinfo