Комисия посочи причините за бедственото положение през януари
Комисия посочи причините за бедственото положение през януари / netinfo
Ненавременното излизане и разполагане на техниката за почистване от сняг по пътищата е една от причините, довели до бедственото положение в началото на януари. В най-натоварените моменти по републиканската мрежа са излезли едва 42 машини при предвидени 63 коли с гребла и 10 челни товарачи. Това са част от изводите на комисията, която със заповед на областния управител направи проверка на оборудването за зимно поддържане на пътните участъци.

Сключените договори за между общините и "Пътно строителство" АД не са обезпечени с техника за изпълнението им. Към договорите няма приложени списъци с необходимата техника по вид и количество. В част от договорите не са посочени пътните участъци, за които ще бъде извършвано зимно поддържане, сочат още резултатите от проверката. Констатирани са и други нередности в договорите.

Към всеки един от договорите да бъдат подписвани допълнителни споразумения с конкретната техника по марка, вид, брой и номер, обезпечаващи изпълнението му. Да се базира допълнителна техника на територията на общините Ген. Тошево и Шабла, още повече,че там са пътищата, водещи към Румъния, препоръчва комисията.

Обмисля се и възможността за закупуване на машини, помощна техника, предупредителни пътни знаци, „паяци” за принудително вдигане на коли, снегозадържащи съоръжения.