Болата
Болата / root.bg
Ще има ли паркинг до плажа?
„Изваждането на плажа Болата от резерват „Калиакра” и присъединяването му към защитена местност „Степите” ще осигури спокойствието, сигурността и комфорта на летуващите там. Усилията, които община Каварна полага в тази посока от миналата година насам, целят плажуването в това райско кътче да бъде регламентирано и законосъобразно”, заяви пред Дарик кметът на Каварна Нина Ставрева.
 
Както е известно, в края на миналата седмица се състоя обществено обсъждане в РИОСВ - Варна за изваждането от резервата на 22 декара, включващи плажа Болата, двете буни, терени около селата Българево и Св. Никола и паркинга на нос Калиакра. Тези терени трябва да бъдат вкарани в защитена местност „Степите”, която е с по-лек режим и ще позволи достъп и ползване на плажа. Отрицателни становища по време на обсъждането не е имало.

Кметът на Българево: "Плажът Болата е жизнено важен за развитието на селския туризъм"
 
Зелените организации вероятно разбраха, че това е най-логичното решение за Болата, затова изобщо не се включиха в заседанието”, коментира Ставрева.
 
Тя припомни, че достъпът в резервата бе забранен, което бе причина плажът да бъде безстопанствен и неподдържан. Преди две години, по разпореждане на  МОСВ там бяха поставени бетонни ограждения, премахнати обаче само след няколко часа от хората от Българево, недоволни, че им се препятства достъпа до плажа.

Обсъдиха изваждането на плаж Болата от защитена зона "Комплекс Калиакра"
 
Разликата между резервата и защитената местност е, че във втората се допуска поставянето на леки преместваеми обекти и изграждане на инфраструктура, докато в резервата е забранена всякаква човешка дейност.
 
Ставрева гарантира, че плажът, който преди време бе включен в топ 100 на най-красивите в света, няма да бъде застроен и да заприлича на Южното Черноморие.
 
„Ние от община Каварна искаме мястото да остане в защитена местност „Степите”, където режимът е по-облекчен. Той обаче категорично не разрешава строителство. Хотели и бетон няма да има. Ако има подобни  индикации, ние отново ще реагираме, но не мисля, че ще се стигне до там”, подчерта Ставрева.

МОСВ загради достъпа с автомобили до плажа Болата, местните хора негодуват
 
Предстои да бъде създадена междуведомствена комисия, която на база на общественото обсъждане, до месец трябва да вземе окончателното решение за изваждането на терените от резервата и включването им в защитената местност. Ще последва заповед на министъра на околната среда и законодателни процедури по отношение границите на резервата. Ставрева прогнозира, че това ще продължи около три месеца, така че регламентирането на плажа ще улесни летовниците едва през сезон `2019.
 
В община Каварна се обсъжда вариант върху общински терен от 15 дка близо до плажа да се направи паркинг за временен престой на автомобили. В момента се водят само разговори, тепърва предстои да се изготви проект.