Николина Ангелкова и членовете на борда на директорите на Албена АД поставят капсулата на времето
Николина Ангелкова и членовете на борда на директорите на Албена АД поставят капсулата на времето / Дарик Добрич
Албена не е само символ на природа, хармония, спокойствие и качество. Курортът е един от символите на българския туризъм“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на тържеството по повод 50-годишня юбилей на комплекса.

Мюзикълът "Mamma Mia" на открита сцена в Албена за юбилея на курорта
 
„Албена е място, което съчетава отлични условия за развитие на туризъм целогодишно, което е и целта ни“, допълни министърът.
 
Тя подчерта, че министерството на туризма насърчава националните курорти като средища за разнообразни видове туризъм през цялата година. Ангелкова сподели, че вярва, че с новите промени в законовата рамка в сектора тяхната дейност ще стане много по-ефективна и целенасочена не само към определен фокус туристи и отделни пазари, но и към прилагане на все по-иновативни продукти и форми на обслужване.

Премиерът Борисов ще открие „Перуника Хол“ в Албена
 
Министър Ангелкова заяви, че с добрата си спортна база и новооткритата конферентна зала „Перуника хол“  комплексът има огромен потенциал и за разнообразни събития през останалите месеци на годината. Тя добави още, че Министерството на туризма ще една от първите институции, която ще се възползва от иновативната зала и ще проведе следващия си Национален съвет именно в нея.

Премиерът в курорта Албена: Държавата ще субсидира туристическите чартъри

За периода април-юни 2019 г. по данни на НСИ в Албена се отчитат 15% ръст на отседналите българи в местата за настаняване с поне 10 легла, спрямо същия период на миналата година. В броя на нощувки им се отбелязват 27 на сто ръст, както и над 31% ръст в приходите от тях. Само за първия летен месец – юни 2019 г., тук са реализирани общо близо 278 хил. нощувки, като от българи те са с над 29 на сто повече спрямо юни 2018 г. Приходите от тях приближават 15 млн. лв., като от пребиваването на български туристи ръстът е 33 на сто, информират от министерството.

управителен съвет Албена капсула
Дарик Добрич

Заедно с управителния съвет на „Албена“ АД  Ангелкова постави капсула на времето с послания към бъдещите поколения, която ще бъде отворена след  50 години.
 
Капсулата бе положена в специален постамент пред зала „Перуника Хол“. Тя съдържа пясък от плажната ивица на курорта, мед и минерална вода, произведени в региона, юбилейни значки, флашка със снимки, разкриващи историята на ваканционното селище и вестник, посветен на юбилея.