Премиерът Борисов, Радосвет Радев и министър Владислав Горанов прерязаха лентата на "Перуника Хол" в Албена
Премиерът Борисов, Радосвет Радев и министър Владислав Горанов прерязаха лентата на "Перуника Хол" в Албена / Дарик Добрич
Държавата ще подпомогне туризма със субсидиране на чартърните полети, заяви в курорта Албена премиерът Бойко Борисов. Той обеща, че до 2021 година ще се строи по цялото трасе на магистрала Хемус. Борисов и членове на правителството присъстваха на откриването на нова многофункционална зала в комплекса.

Туристическите чартъри могат да бъдат стимулирани на държавно ниво, когато браншът и местните власти дадат схема как това да стане, посочи премиерът. Той допълни, че така се прави в туристически държави, като Гърция, Турция, Хърватия.

Бойко Борисов Албена откриване зала
Дарик Добрич

Борисов обеща 10-15 милиона лева от държавата за такова подпомагане. По думите на изпълнителния директор на Албена Красимир Станев билетите за чартърите могат значително да поевтинеят, ако държавата субсидира разходите за гориво.

Бойко Борисов Албена откриване зала
Дарик Добрич

Министър председателят подчерта още, че е поел ангажимент към района на Албена и Варна за доизграждане на магистрала Хемус, която ще доведе повече туристи в курортите.

Борисов обеща, че до 2021 година навсякъде по магистралата „ще се строи, асфалтира и трасира” и ще има готови отсечки.

Бойко Борисов Албена откриване зала
Дарик Добрич

Очакваме знак от премиера, че туризмът е толкова важен за българското правителство, колкото е в държави като Гърция, Турция, Хърватия, Скандинавието, заяви председателят на борда на директорите на Албена АД Радосвет Радев.

Той цитира германска медия, според която европеецът се чувства европеец в България единствено в курорта Албена заради политиките за защита природата, за енергоспестяване и трайно и устойчиво развитие на комплекса.

По думите на Радев, от 22 години, откакто е частна компания, Албена е инвестирала в туризма половин милиард лева. За това време приходите на курорта са близо милиард и 700 милиона лева, внесените в държавната хазна данъци са 144 млн. лева, разпределени са около 44 млн.лв дивиденти.

Бойко Борисов Албена откриване зала
Дарик Добрич

Премиерът Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и Радосвет Радев прерязаха лентата на Перуника Хол – новата конгресна зала в Албена. Откриването й е част от тържествата по повод 50-годишния юбилей на комплекса.