Канят ни на фестивал на хвърчилата в Шабла
Канят ни на фестивал на хвърчилата в Шабла / Община Шабла

Фестивалът на хвърчилата се завръща на широките поляни край фар Шабла, за да изпрати лятото с феерия от цветове и много музика, съобщават организаторите на проявата. Датата е 24 септември (събота), а „мястото на срещата“ остава същото - местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла - там, където преди шест години се роди този хубав празник, който радва малки и големи. Като еднодневен фест, посветен на хората и птиците от Приморска Добруджа, той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа.

Канят ни на фестивал на хвърчилата в Шабла
netinfo

От първото си издание през 2011 досега, фестивалът се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от страната и района. Парадът на хвърчилата включва демонстрации на огромни оригинални и атрактивни модели хвърчила, собствена изработка на майсторските клубове, както и демонстрации на управляеми модели и други летящи обекти. Празникът осигурява целодневно пребиваване на открито, усмивки, творчество, движение и задължителното обветряне – отива му на този край.

Канят ни на фестивал на хвърчилата в Шабла
netinfo

И тази година организаторите са се погрижили за разнообразна съпътстваща програма. По традиция в района ще бъдат разположени шатри, където ще се помещават арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички и апликации от естествени материали, както и демонстрация на техники за управление на хвърчило. Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване. Тази година специално място е отредено и за био-пазар, където местни производители ще ви предложат екологично произведени местни продукти (плодове, зеленчуци и мед). Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии за наблюдение на птици до Тузлата и Тюленово, ще има сцена, отворена за всички желаещи да се изявят и забавляват публиката.
Канят ни на фестивал на хвърчилата в Шабла
netinfo

Пъстрите събития и красивата природа, особено когато са съчетани на едно място,  неминуемо привличат вниманието на фотографи, художници и други любители на визуалните изкуства. Очакваме и тази година пъстро и „фотогенично“ небе над поляните южно от Фара на Шабла и каним всички фотографи – любители и професионалисти – да вземат участие в нашия фото-пленер за  репортажна и художествена фотография. Опитът от минали години показа, че времето и мястото на събитието е подходящо и за фотографи – анималисти, които биха могли да снимат активната миграция на щъркели, пеликани, осояди, блатари, орли и други хищни птици.

Като част от фотографските празници по време  на Фестивал на хвърчилата – Шабла 2016, в залата на Зелен образователен център – Шабла ще бъде показана фото-изложба „Дивият свят на Североизточна България” , която ще бъде открита вечерта на 23 септември 2016 г., заедно с официалното откриване на фестивала.  Изложбата е посветена на птиците, богатото разнообразие и природната красотата на този край.

Канят ни на фестивал на хвърчилата в Шабла
netinfo

Вземете хвърчилата си, доведете децата и приятелите си и елате да се забавляваме заедно, призовават от община Шабла!