ЕС
ЕС / Thinkstock/Getty Images
От Областен информационен център канят на форум, посветен на бъдещето на политиките на Европейския съюз след 2020 година. Той ще премине под формата на граждански диалог под мотото „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС - Добрич в Европа - какво следва?!“. Началото е в 15.00 ч. в Художествената галерия. Ще присъстват кметове на общини в областта, представители на бизнеса, неправителствения и граждански сектор и академичната общност.

Специално участие във форума ще вземат европейските депутати Андрей Новаков, който е главен преговарящ по Кохезионната политика на ЕС след 2020 г., и Емил Радев – член на Комисията по правни въпроси в ЕП и отговарящ за област Добрич. Ще бъдат гости и други участващи в създаването и изпълнението на политиката на сближаване в България и в Европа. Българският еврокомисар Мария Габриел ще отправи видео послание.

Гражданският диалог е част от обща инициатива на всички информационни центрове в България, наречена „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС“. Целта е привличане на жителите на област Добрич за участие в отворен дебат за приноса и потенциала на политиката за сближаване на Европейския съюз, възможностите и специфичните нужди от инвестиции в отделните региони, поясняват от ОИЦ.

През следващия програмен период 2021-2027 България ще получи близо 9 млрд. евро за Кохезионна политика чрез Европейските фондове. Националната инициатива на мрежата от 28 информационни центъра е посветена на дебатите за Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г. и регламентите за новия програмен период, заедно с отбелязването на 30 годишнината на Кохезионната политика на Европейския съюз.

Инициативата ще продължи на 5 октомври, когато от 11:00 до 15:00 часа в централната пешеходна зона в град Добрич ще бъде разположен открит щанд на Областен информационен център - Добрич с много материали, игри, викторини и награди. На щанда всеки може да получи информация за възможностите за финансиране по европрограмите, да сподели чрез подготвена бланка своите идеи за подобряване на живота в региона и да се забавлява като се включи във викторината с награди. За най-малките, екипът на ОИЦ – Добрич е подготвил много подаръци.

С безплатни прожекции в област Добрич ще бъде отбелязана 30-та годишнина от провеждането на Кохезионната политика на Европейския съюз. На всички читалища и училища от областта са предоставени пет късометражни филми на европейски режисьори, част от европейската кампанията #EUandME. След уточняване на датите и мястото ще бъде публикувана информация за тяхното излъчване.
Отново безплатно, на 8 октомври в кино „Икар“ град Добрич от 18:00 ч. ще се прожектира игралният филм „Белгийския крал“, копродукция между България, Белгия и Нидерландия, финансиран по програма Творческа Европа, подпрограма Медия. Билети ще могат да се получат на 5 октомври от информационния щанд на ОИЦ – Добрич.

По време на инициативата ще се проведе и онлайн анкетно проучване за информираността за Кохезионната политика в България. В началото на октомври ОИЦ - Добрич стартира инициативата „Създай свой проект за да промениш своята общност“. За целта във всяка от осемте общини на областта, до края на октомври ще са бъдат изложени кутии и специално създадени бланки, където всеки може да опише накратко своята проектна идея, която ще подобри живота в неговата общност. Анкетите ще са достъпни и онлайн на следния електронен адрес https://goo.gl/Jdni7m.