/ Thinkstock/Getty Images
Фондът цели млади лекари да бъдат привлечени и задържани в Добрич
Правилник за организацията, реда и работата на Общински фонд „Здраве“ ще разгледа Общинският съвет на Добрич на предстоящата сесия на 24 април.
 
Местният парламент даде съгласие да се създаде такъв фонд през ноември 2017 година.

Общинският съвет одобри създаването на фонд "Здраве"
 
Фонд „Здраве“ цели да бъдат привлечени и задържани в Добрич млади медицински специалисти, като им се помогне финансово и социално – битово. Идеята е да се преодолее до известна степен недостигът от медицински кадри на територията на общината. Фондът ще подпомага възможности за обучение на медицинските специалисти, повишаване на професионалната им квалификация и кариерно и личностно развитие, повишаване на мотивацията им за работа. Очакванията на общината са, че след въвеждането на нормативния акт значително ще се подобрят качеството и ефикасността на предлаганите медицински услуги в Добрич, а оттам и здравето на добричлии. 
 
Правилникът предвижда средствата за Общински фонд „Здраве“ да се осигуряват от бюджета на общината, публични финансови програми и проекти, дарителски и благотворителни кампании и др.
 
Право да кандидатстват за подкрепа от фонда ще имат само лекари и специалисти по здравни грижи, които са сключили трудов договор с лечебно заведение за болнична помощ на територията на Община град Добрич.
 
Пак според правилника младите лекари ще бъдат подпомагани, като им се възстановяват такси за участие в курсове за придобиване на специалност, разходи за наем на общинско жилище, месечни такси в общински детски градини или ясли, пътни разходи от и до работното място, ако живеят извън Добрич.
 
Според направените предварителни и прогнозни финансови разчети, необходимите средства за дейността на Общински фонд „Здраве” и за прилагането на правилника са в размер на 20 000 лева за периода от първи май до края на 2018 година. Първоначалните средства ще бъдат осигурени от бюджета на общината, след неговата актуализация.
 
Предлага се още Общинският съвет да избере 7-членен Управителен съвет на фонд „Здраве“. Вносител на предложението е Атанас Атанасов - председател на временната комисия за изработване на Правилник за работа и устройство на Общински фонд „Здраве”, който е и автор на идеята.