изложба
изложба / БТА
Документалната изложба "Пред олтара на свободата" в Добрич възкресява по-малко известни страници от историята за Априлското въстание на Север от Балкана.

Експозицията с документи, оръжие, образци на четнически униформи от фондовете на музеите в Добрич, Велико Търново, Габрово, Варна, Шумен, Севлиево, Бяла черква, както и от колекцията на местния клуб "46-и пехотен Добрички полк", е посветена на 145-ата годишнина от героичното събитие.

изложба
БТА


Евангелие, издадено в Синодалната топография в Москва през 1865 година, капсулни и кремъклийски пушки и пистолети, хладно оръжие - овчарски нож, малка ергенска кама, от хранилището на Добричкия музей пресъздават революционната атмосфера.

В изложбата са и много лични вещи на герои на въстанието - оригиналният дневник на Георги Бочаров - помощник войвода и писар в четата на Цанко Дюстабанов, револвер на Стефан Стамболов, въстаническо лъвче от бронз и джобен часовник на Бачо Киро, шашка, принадлежала на Петър Неделчев Танев - четник на Таньо войвода, и други.

изложба
БТА


Историческите страници оживяват и с турски документ за осъждането на въстаника Христо Топузанов, с архивна снимка на останали живи въстаници от четата на Поп Харитон и Бачо Киро, с наковалнята от село Мусина, на която от земеделски сечива са изработвани саби-априлки.

изложба
БТА


Изложбата "Пред олтара на свободата" се открива в художествената галерия на 20 април.
 
БТА