/ netinfo
Община Генерал Тошево спечели ваучер за изграждане на точки за безплатен безжичен интернет на публични места по инициативата на Европейската комисия WiFi4ЕU, съобщават оттам.

Детските градини в община Генерал Тошево получиха дарение натурални сокове

Те ще бъдат на публични места като паркове, площади, пешеходни улици, библиотеки и здравни заведения в града. Изискването е минималната скорост на интернета да бъде поне 30 Mbps, като абонаментът за него ще бъде плащан от Общината в срок от минимум 3 години.
 
В страната такива проекти ще реализират още 112 български общини, а общо за ЕС одобрените са 2 800. Те ще разпределят 42 млн. евро за изграждане на точки за безжичен интернет, т.е. по 15 000 евро. Проектите трябва да бъдат завършени в следващите 18 месеца.

Община Генерал Тошево ще осигури работа на 27 души с ТЕЛК решения

Конкурсът се проведе онлайн, в сайта на европейската инициатива, на принципа „първият кандидатствал – първият спечелил“. Класираните 113 български участници са успели да подадат заявки в първите 10 секунди от отварянето на процедурата, като са преборили конкуренцията на останалите почти 13 хиляди общини в Европейския съюз.

В Община Генерал Тошево ще ремонтират селски читалища по трансграничен проект

С подписването на споразумение между общините и Европейската комисия за получаване на ваучери в края на 2018 г. започва да тече 18-месечният срок, в който администрацията ще трябва да избере доставчик за инсталиране на безжично оборудване и да се осигури пускането в експлоатация на Wi Fi точките.

Общините нямат да имат право да получават приходи от интернет реклами през първите три години.