Изграждането на изложбения комплекс се отлага
Изграждането на изложбения комплекс се отлага / Дарик Добрич, архив

Общинският съвет на Добрич сформира временна комисия, която да изготви тръжна процедура за възлагане на право на строеж на изложбен комплекс в града. Освен това Местният парламент възложи на кмета са изготви пазарна оценка на имота по ул."Батовска", където се планира изграждането на комплекса, който е с площ 20 230 кв.м и данъчна оценка за вещното право на строеж - 643 000 лева.

Преди месеци бе заявен инвестиционен интерес от Асоциацията на земеделските производители в България за изграждане на изложбен комплекс, поради което бе създадена комисия, за да изготви критерии и методика за конкурс за възмездно застрояване на имота. Към момента, обаче, няма конкретни инвестиционни намерения, докладва пред съветниците днес зам.-кметът по финанси и общинска собственост Елка Димова. Тя поясни, че са одобрени два варианта за построяването на комплекса - с възмездно право на строеж, при което Община Добрич да получи не по-малко от 30% от откритите изложбени площи и 40% от зелените площи; както и чрез концесия, но за втория вариант трябва да се изчакат промени в Закона за концесиите.

След продължителни дебати, съветниците решиха, че ще бъде най-добре за интересите на Общината да не се губи време, а да се подготви документацията, чрез която ще може след време имотът на ул."Батовска", определен за изложбен комплекс, да бъде продаден или отдаден за строеж с възмездно право. Временната комисия, която ще направи това, се състои от 8 съветници - по един от всяка политическа сила, както и трима души от администрацията.