Историци от 3 държави се включват в научна конференция за Добруджа
Историци от 3 държави се включват в научна конференция за Добруджа / Дарик Добрич,архив

Днес и утре в Тутракан и Добрич ще се проведе Международна научна конференция „Добруджа - политика, общество, стопанство и култура (ХI-ХХ в.)". Тя е посветена на 75- годишнината от Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.

Заявки за участие във форума са изпратени от 41 учени от Франция, Румъния и България. Българските участници са от БАН, Военна академия, Регионалните музеи в Добрич, Силистра, Шумен, Русе и Разград, Историческите музеи в Тутракан, Исперих и Девня, Държавните архиви в Русе и Враца.

Сред тях са видните български историци: академик Георги Марков, проф. дин Антонина Кузманова, проф. д-р Тодор Петров, доц. д-р Станчо Станчев, доц. д-р Благовест Нягулов. От РИМ - Добрич научни съобщения ще представят гл. ас. д-р Цветолин Недков, д-р Кремена Митева, Лена Кирилова, Надежда Иванова и Радослав Симеонов.
В Добрич заседанията ще се проведат на 18 септември от 12.30 часа в зала „Нели Божкова".

Организатори на проявата са Министерството на културата, общини и историческите музеи в Добрич и Тутракан, Институтът за исторически изследвания при Българска академия на науките.

Материалите от международната научна конференция ще се издадат в сборник, който ще се появи на книжния пазар в края на годината.