Интервенция на зърнения пазар след жътва искат земеделски производители
Интервенция на зърнения пазар след жътва искат земеделски производители / netinfo
Есенниците в страната са в добро състояние, но заради топлото време има силно заплевяване, а отделни полета са нападнати от листни въшки, брашнеста мана и полски мишки. Това заяви пред зърнопроизводители от Добричко генералният директор на Националната служба „Растителна защита” Венцислав Тодоров. Според специалистите до края на февруари основната задача пред селскостопанските производители е торенето и борбата с гризачите.

Заради засушаването и очакваните по-ниски добиви от есенниците, от Добруджанския регионален съюз на зърнопроизводителите поискаха от Министерство на земеделието срока за интервенция на зърнения пазар да бъде изтеглен вместо от 1 ноември непосредствено след жътва. Искането ще бъде взето предвид от догодина, обеща зам.министър Светла Бъчварова по време на кръгла маса по проблемите на земеделските производители в Добричко.

Според зам.министър Бъчварова българското зърно има пазар в ЕС. Януарската проверка по складовете в страната е показала наличност от 650 хил.тона зърно, от които 60% са 2-ра В група.