Гонят наемателите на Наркооп Възход, ще събарят павилионите в центъра на Добрич
Гонят наемателите на Наркооп Възход, ще събарят павилионите в центъра на Добрич / Дарик Добрич

Наемателите на потребителна кооперация „Наркооп Възход” – Добрич трябва да освободят павилионите, разположени в центъра на Добрич, а самите постройки ще бъдат съборени. Това бе съобщено на среща в общината между кмета Детелина Николова и наемателите. Срещата бе по инициатива на Николова и на нея тя обясни на потърпевшите причините, поради които се е стигнало до сегашната ситуация.

Хронологията на събитията датира още от 2007 г., когато община Добрич влиза в съдебен спор с потребителската кооперация  за собствеността на терена, върху който са изградени павилионите. От 30 юни 2009 г. ВКС излиза с решение, че земята е публична общинска собственост и „Наркооп възход” е осъдена да предаде владението върху недвижимия имот с площ 1 116 кв.метра на общината. Върху терена обаче се намират метални сглобяеми конструкции, които са изградени по вече отменения от 2000 г. със Закона за устройство на територията чл.120. С влизането в сила на решението на ВКС е постигнато споразумение между общината и кооперацията, последната да изплаща обезщетения на общината, които от 2013 г. обаче не са изплащани.

Провеждани са многократни срещи с ръководството на кооперацията, но до решение така и не се е стигнало, разказа още Детелина Николова. Тя припомни, че съгласно застроителния план за зона център е предвидено изграждането на по-висока сграда с 4-етажен паркинг – с два подземни и два надземни паркинга. Дали обаче това ще се случи зависи от наличието на инвеститор, който да прояви интерес, а такъв в последните години няма, уточниха от кметството. През ноември  миналата година съгласно закона за общинска собственост общината е изпратила писмо до кооперацията, в което е предупредила че в едномесечен срок ще бъдат предприети действия за изземване на земята като общинска собственост.

Предстои постепенно тези обекти да се опразнят и да бъдат изчистени от територията, на която се намират. По всяка вероятност към тези действия ще се премине в началото на пролетта, уточни Детелина Николова. Тя информира, че задълженията на „Наркооп Възход” към община Добрич от 2013 г. до момента възлизат на 337 хил.528 лв. Кметът обяви още, че след разчистването на терена, вероятно ще бъде обявен конкурс за нов идеен проект, който да предложи  ново застрояване без наличието на толкова много паркинги и който ще бъде публично обсъден.

Оказа се, че голяма част от наемателите на потребителната кооперация са научили преди дни за проблемите между наемодателят им и общината. „Аз съм в шок. Как да обясня на моите работници да си търсят друго място за работа, защото бизнесът ми ще фалира. От 1997 г. правя бизнес в този град  и сега не мога да го пренастроя за толкова кратък срок? С години съм градил нещо, което с лека ръка сега се разрушава” – заяви Дачко Дяков – управител на фирма „Кристи”. Фирмата е известна с производството на торти и сладкарски произведения и в нея работят около 15 души.

„Разбрахме преди дни за проблема. Зимата работим само за стока, за осигуровки, за заплати, за данъци, пролетта и лятото работим за печалба, а сега излиза, че през зимата ще останем на улицата” – коментира и управителката на заведение за бързо хранене, пожелала да остане анонимна.

По 14 лв. 11 ст. е наемът за квадратен метър, който кооперацията трябва да плаща на общината за 2013 г. и 2014 г. От своя страна наемателите споделиха, че плащат средно по 2 200 лв. месечен наем за около 115 кв.метра площ на „Наркооп Възход”.

Потърсена за коментар на ситуацията, управителят на кооперацията Галина Парушева беше категорична, че за да бъдат съборени постройките трябва да има съдебно административно решение. „Ще плащаме обезщетение на общината когато съдът определи колко и откога да е то. От нашите наематели ние вземаме пари само за наем на сградата, а не за земята. В момента има две дела във ВКС и две дела в Окръжен съд – Добрич, докато те не приключат, няма как наемателите да бъдат изгонени” – заяви Парушева. Тази сутрин тя също е провела среща с наемателите преди срещата им с кмета Николова.