Гимназията по туризъм в Добрич въвежда дуално обучение за професията готвач”
Гимназията по туризъм в Добрич въвежда дуално обучение за професията готвач” / dobrich.bg

Гимназията по туризъм в Добрич е едно от 4-те пилотни училища в страната, които през новата учебна година ще въведат дуална форма на обучение  за професията „готвач”. В гимназията ще бъде разкрита една паралелка в 9 клас с 26 ученици, които ще се обучават по системата на дуалното образование, съобщи за Дарик директорът на училището инж. Нели Апостолова.

Обучението ще се реализира по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане  принципите на дуално обучение в българската образователна система”, който се изпълнява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

За да се включи едно училище в проекта, задължително трябва да има фирма - партньор, която да осигурява практическото обучение на учениците в реална работна среда и един наставник на 5 ученици. Партньор на добричкото училището ще бъде курорт „Албена”. Освен в Добрич дуално обучение за професията „готвач” ще  се предлага в Стара Загора, Бургас и Банкя.

През първите две години на обучението – в 9 и 10 клас, приетите в пилотната паралелка ученици ще получават по 50 лева месечна стипендия, която се финансира от проекта. В 11 и 12 клас през зимните месеци бъдещите готвачи ще се обучават в училище, а по време на туристическия сезон ще практикуват професията в ресторантите на „Албена” и ще получават 90% от минималната работна заплата за 7-часов работен ден. За времето на практическото си обучение учениците ще бъдат застраховани.

Бъдещето е на дуалното образование и дано бизнесът осъзнае, че трябва да помага на училищата, за да вървим заедно напред, коментира Апостолова. Тя обяви, че през следващата година гимназията по туризъм възнамерява да разкрие още една паралелка с дуална форма на обучение предлага за професията „хлебар –сладкар”.

Инж. Апостолова е участвала в организирания във Варна форум, който имаше за цел да  запознае бизнеса и обществеността от областите Варна, Добрич и Шумен с проекта за въвеждане у нас на дуалната система на професионално образование по швейцарски модел. За съжаление в срещата са се включили много малко представители на бизнеса, посочи тя.

„Изумително е, че точно в сферата на туризма, където има огромен глад за кадри, няма готовност от страна на бизнеса да поеме ангажимент да помага на училищата за въвеждане на дуалното обучение. Ние успяхме да се включим в проекта благодарение на дългогодишното си добро партньорство с курорт "Албена"”, коментира Апостолова.