Георги Първанов: БСП ще загуби изборите и заради неадекватно отношение по руската тема
Георги Първанов: БСП ще загуби изборите и заради неадекватно отношение по руската тема / Дарик Добрич

Една от причините БСП да загуби предстоящите избори, особено от гледна точка на процесите в лявото пространство, ще бъде непоследователното и неадекватно отношение по руската тема, заяви в Добрич президентът Георги Първанов. „Създава се впечатлението, че наши министри заедно с президента се нареждат в редовете на най-големите ястреби на Запада по отношение на Русия в момента. Санкциите срещу Русия са несправедливи и по отношение на руския народ, а и спрямо нас българите. Слабостта на институциите, невъзможността парламентът да изработи позиция, такава каквото изработиха в Чехия, Унгария, Кипър е много лош знак в този момент и ми се струва, че това ще се отрази и на вътрешната обстановка” –  подчерта Първанов.

Бившият президент коментира и предстоящите евроизбори като обяви, че в момента има невероятен натиск, какъвто не е познат за всичките години на прехода, използват се всички средства от държавната машина за въздействие по линия на министерствата към кметовете, ключови длъжности в управлението, служители в администрацията и бизнеса. „Отговорът на всичко това трябва да бъде масово гласуване” – категоричен бе Георги Първанов. Той отново припомни, че очаква АБВ да достигне двуцифрен резултат като проецент на евроизборите.

„По принцип изборите са време за бизнес на науката социология, но тези избори са златното време за социолозите, защото наддаванията са надминали всички досегашни норми и критерии, но това е част от цялостната подготовка за опорочаване и подменяне на изборните резултати и пример за това са скандалите около ЦИК” – каза още Първанов. Той се срещна в Добрич с местните структури на АБВ.